Пещерен манастир, построен във формата на мравуняк


Майджишан е един от най-големите будистки пещерни храмови комплекси в Китай. Намира се в провинция Гансу град Тяншуй. Изграждането на първите пещерни храмове датира от по-късната династия Цин (384 – 417 г. след Христа).

манастир Майджишан

Манастирът е изграден във формата на мравуняк. Това е цяла система, състояща се от 194 пещери, които съдържат повече от 7200 будистки скулптури и повече от 1000 квадратни метра стенописи. Пещерите са разделени на две части. Западна, която включва 54 пещери, и източна с 140 пещери. Пещерите са свързани с дървени пътеки, вградени в стръмната скала. Това е един от най-впечатляващите будистки храмови комплекси в Китай.

манастир Майджишан

Южната страна на планината, на която са разположени пещерните манастири, е отвесна скала и наистина прилича на мравуняк. Височината на хълма е 142 метра.

Едва в средата на 50-те години на ХХ век група китайски археолози от Пекин започват да изучават тези пещери. Изследователите твърдят, че строежът на манастира е започнал през IV V век след Христа.

Планинският храм Тианмен

манастир Майджишан

Пещерите са издълбани на южния склон на хълма на надморска височина 80 метра от подножието. Благодарение на фреските и скулптурите на манастира Майджишан, създадени между IV и XIX век, учените успяха да проследят етапите на развитие на скулптурното изкуство в Китай. В пещерите ясно се вижда влиянието на индийската култура.

Тъй като планината се намира на пресечната точка на два маршрута, единият от които стига до Индия от древни времена. Стените са украсени с глинени скулптури от Майджишан (някои от пясъчник). Най-високата статуя достига 16 метра височина.

Мистерията на китайските подводни пирамиди

Древният архитектурен комплекс е много голям и грандиозен с изящна резбарска техника. Това е огромна съкровищница на китайската култура и изкуство и национална ключова защитена културна реликва.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.