Нигер, Буркина Фасо и Мали с общи антиджихадистки сили


Военните сили на Нигер, Буркина Фасо и Мали  в Африка, решиха да се създадат общ антитерористичен съюз от военни сили, за справяне със заплахите от джихадистите в района.

Това обяви  началника на генералния щаб на нигерската армия Муса Салау Барму след среща с колегите му.

Това е нов етап от отношенията между трите съседни държави в Западна Африка, които се намират в раздирания от бунтове район Сахел.

Те слагат край на връзките с останалите си дългогодишни съюзници, в т.ч и Франция, като се фокусират върху взаимопомощ и сътрудничество помежду си.

Новият съюз носи името Алианс на държавите от Сахел (AES), а Барму  заяви, че новите специални сили ще започнат да функционират възможно най-бързо, за да отговорят на предизвикателствата в района.

Вече десетилетие, в тези райони се води война с различни ислямистки групировки, в т.ч „Ал Каида“ и „Ислямска държава“, но и не спира насилието и в границите на тези страни.

След като военните в тях, взеха властта с преврат, се увеличава и броя на жертвите, като за 2023 г., има ръст на насилието с 38% в сравнение с предходната година.

По данни на различни организации за човешките права, само за 2023 година в Буркина Фасо са загинали над 8000 души,


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.