Най-дълбоката пещера на Земята


Пещерата Вороня(или Крубера) в Абхазия, Грузия се намира в планинския масив Арабика от планинската верига Гагра в Голям Кавказ. Тя е най-дълбоката пещера в света с дълбочина 2191м.

Пет от тези пещери са по-дълбоки от 1000 мВъв въпросната планина има няколко стотици пещери, които са започнали да се образуват преди повече от пет милиона години. Пет от тези пещери са по-дълбоки от 1000м, но Крубера е единствената известна пещера на Земята, по-дълбоко от 2000 метра.

Мистериозно око на дракон – историята зад тази стриктно пазена сфера с много цветове

Освен това тя е и много дълга – 16058м, като в по-голямата си част се състои от дълбоки вертикални кладенци, които са свързани помежду си с пасажи. Пещерата започва високо в планината, на височина от 2256м, с тесен вход. На някои места тунелът в пещерата е много тесен, а на други е голям колкото тунел на метро.

На дълбочина от 200 м, пещерата се разделя на два основни клона, а на дълбочина от 1300 м тя се разделя допълнително на още множество клонове.На дълбочина от 200м, пещерата се разделя на два основни клона, а на дълбочина от 1300м тя се разделя допълнително на още множество клонове.

Когато спелеолозите започват да проучват пещерата, една от трудностите, пред които са изправени са наводнените тунели, наречени „шахти“. За тази цел пещерняците е трябвало да обличат водолазна екипировка и да се гмуркат до 52м дълбочина, пише сайтът Amusingplanet.com.

Загадъчната пещера в Кавказ

През февруари 2012г. в пещерата Вороня екип от иберо-руски учени открива най-дълбоко живеещото същество. Членестоногото „Plutomurus ortobalaganensis“ живее в пълен мрак на около два км. под земята и се храни с гъбички и разлагаща се материя.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.