Литовското разузнаване смята, че Русия има сили да воюва поне още две години


Военни експерти от литовското разузнаване прогнозират, че Русия има средства да воюва в Украйна поне още две години. Причина за това са високите цени на петрола, както и сътрудничеството с китайската отбранителна индустрия, а също така и държавните инвестиции в отбраната.

Това означава, че руската военна промишленост има достатъчно капацитет, за да произвежда все повече оръжия за армията.

След като през последната година Русия модернизира и рехформира армията си, сега разширява и военния капацитет по границите на НАТО и Финландия. Особено, след като страната се присъедини към Алианса през миналата година.

Това се потвърждава и от думите тези дни на руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Той обяви, че Русия ще засили военното си присъствие на запад и север от Финландия, заради военните учения на НАТО до границите ѝ.

В същото време, Русия усилено се опитва да заобиколи западните санкции върху оръжейната си индустрия. За целта се снабдява с оръжия и муниции от Иран и Северна Корея, а Китай и доставя микрочипове.

В същото време се засилва и сътрудничеството между разузнавателните служби на Русия и Беларус. Припомняме, че през изминалата година, Русия разположи тактически ядрени бойни глави в Беларус.

Разузнавателните служби надвете страни вербуват все повече литовци. През 2023 Литва е задържала и повдигнала обвинения срещу няколко свои граждани, че продават и сътрудничат с информация на Беларус.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.