Китай и Русия ще задълбочат сътрудничеството си


Китайският външен министър Ван И заяви по време на годишната сесия на парламента в Пекин, че страната му ще продължи да задълбочава и търси нови механизми за  сътрудничество с Русия.

През февруари 2022 година Русия и Китай създадоха партньорство „без граници“ , малко преди пълномащабната война в Украйна.

Ван И коментира, че двете страни са пример за сътрудничество, различно от онова по време на Студената война, когато се е търсило конфронтация с останалия свят.

Министърът каза, че Пекин ще продължи да работи за мира и стабилността в света, заради усложняващата се международна обстановка. И коментира, че страната му е против всякаква световна хегемония от останалите страни.

През последните години китайско-американските отношение се влошиха най-вече, заради Тайван и съперничеството в областта на новите технологии.

Ван И обвини американското правителство, че продължава да създава напрежение в района и непрекъснато да се опитва да оказва натиск върху Китай.

САЩ и Китай удължиха споразумението за сътрудничество

Въпреки срещата между президентите Джо Байдън и Си Цзинпин през ноември миналата година, САЩ продължават да не зачитат Китай като разнопоставен партньор и имат „погрешна представа“ за Китай, подчерта Ван И.

Нарастващото политическо влияние на Пекин в света понякога предизвиква търкания с другите големи сили. Китай е критикуван от Запада, и особено от европейците, например за позицията му за Украйна. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, Пекин така и не е осъдил публично Русия.

Пекин се стреми да се наложи като неутрална страна във войната, но стратегическото му партньорство с Москва се засили от началото на конфликта.

Китай редовно призовава за политическо уреждане на конфликта. Неговият пратеник за Украйна, дипломатът Ли Хуей, беше в Москва и Брюксел в последните дни за разговори с руски и европейски висши представители.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.