Каменните сфери на Коста Рика


През четиридесетте години на XX в в тропическите джунгли на Коста Рика е било направено невероятно откритие – гигантски каменни сфери, които са били из цялата джунгла. Някои от тях били на повърхността на земята, други стърчали и се наложило да ги изровят.

Кои са държавите, в които живеят най-щастливите хора?

Най-големите от тях били с диаметър три метра и тежали около шестнадесет тона. Имало и малки сфери, като най-малките били с размер на детска топка за игра и били с диаметър от десет сантиметра.

Сферите били разположени както единично, така и на групи – от три до петдесет в група, като в някои от групите те образували правилни геометрични фигури.

Подобни каменни сфери са откривани в сребърните мини в Мексико, както и на платото Аква-Бланка, близо до гватемалското селце Гвадалахара, както и на други места по света.

Тези каменни сфери са известни като топките за игра на боговете. Дълго време геолозите смятали, че те са продукт на вулканична дейност. Идеална сфера може да се образува, ако кристализирането на вулканичната магма се осъществява равномерно във всички посоки.

Вратата на боговете

Но, няма окончателно разгадаване на този невероятен феномен, тъй като никой не е в състояние да разбере откъде са се появили тези сфери.

Освен това каменните сфери от Коста Рика, а и някои други, намирани в други краища на света, са идеално полирани, сякаш с някакъв странен високотехнологичен уред.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин



    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.