Започва излъчването на Лека нощ, деца


„Лека нощ, деца“ или повече известна като „Сънчо“ е българска телевизионна рубрика за деца. Излъчва се по Националната телевизия всяка вечер в 19:50 или 19:45 ч. Първото издание е на 5 март 1960г.

През 2003 г. рубриката е свалена от екран, но само година по-късно се завръща на екрана. От септември 2019 г. рубриката се излъчва по БНТ 2.

В рубриката се разказват приказки за Кума Лиса, Зайо Байо, Баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя Човек Лакът Брада, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други български и чуждестранни приказни герои.

Създателите на основната песничка "Аз съм Сънчо" към предаването са Петър Ступел(музика) и Димитър Спасов(текст).Сред сериалите излъчвани през 80-те са „Джейми и вълшебното фенерче“, „Ум белият делфин“, „Семейство Мейзга“, „Приказки под шипковия храст“, „Том и Джери“, „Ну погоди“, „Пинко Розовата пантера“, „Патето Яки“ и много други.

Най-известият чуждестранен сериал излъчван в рубриката е „Банани с пижами“. Създателите на основната песничка „Аз съм Сънчо“ към предаването са Петър Ступел(музика) и Димитър Спасов(текст).

Изпълненията на оригиналната песен и на различните песенни варианти на „Аз съм Сънчо“ са на куклената актриса Лина Бояджиева.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.