Украйна продължава да притиска руския флот в Черно море


Само за няма и два месеца, руските ВМС губят три военни кораба. В резултат на това, те не могат свободно да нанасят удари по украинската територия.

А, това видимо изнервя Кремъл и руското Министерство на отбраната.

Припомняме, че вчера, украински спецотряд от тюлени успя да потопи руския кораб „Сергей Котов“.

За целта са използвани популярните в последно време безпилотни надводни апарати „Магура V5“.

Същите, които удариха и руския десантен кораб „Цезар Куников“ на 14 февруари 2024 година.

Затова и в последните часове, стана ясно, че ще има рокади по върховете на руския ВМС. Това се потвърждава и от доклад на британското разузнаване.

Според тях, още вчера (5 март), Русия взе мерки за назначаване на нови командири на ВМС и да се опитва да реорганизира флота си.

В опит да избегне постоянните ограничения за маневриране, които и налага Украйна в Черно море.

Какво знаем за „Магура V5“?

Безпилотната лодка беше представена на тазгодишното издание „IDEF 2023“. Тя мже да пренася до 300 kg експлозив на разстояние до 700 км.

Но, освен за самоубийствени мисии, тя е многоцелева платформа и може да изпълнява и други мисии –  разузнаване и наблюдение, да осигурява безопасността на флота,  търсене и спасяване и противоминни бойни операции.

Двигателят е електрически и тих. Насочването може да се извършва ръчно чрез безжична мрежова мрежа, сателитна комуникация или „автономно“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.