Страшни създания от морския мрак


Щом нощта е тъмна и пълна с ужаси, тогава колко страшни създания трябва да живеят там, където слънцето никога не огрява? Тънкокраки морски паяци бавно стъпват по дъното. Очите им сляпо се въртят наоколо, а крачетата им с нетърпение чакат плячката, от която да изсмучат всички сокове.

Все пак вътрешната структура на тези артроподи предизвиква нервно хълцане у тези, които разбират поне малко от ергономия.

морски паяк

Морските паяци са отряд от 1300 вида, които живеят във всички части на световния океан. Повечето от тях никога всъщност не са виждали слънчева светлина, защото живеят на дълбочини от 1000 до 7 000 метра.

Преди 200 години биолозите решили, че са открили паяци, които отишли да живеят в морето. Съвременните изследователи обаче знаят, че еволюционните пътища на сухоземните и морските паяци са разделени преди половин милиард години, затова предпочитат да ги наричат пантоподи или многокрак.

Двете общи групи артроподи имат специални кукички за удряне и задържане на плячка. Дори апаратът за уста е различен. Здравият израстък на цефалоторакса е богато украсен със сензорни косми и хитинови зъбци. Той е идеален за изсмукване на течности от корали, гъби, мекотели и червеи.

морски паяк

Японски рак паяк, най-голямото членестоного на планетата

Те също имат главогръд и корем, като раците и паяците. Но е трудно да ги наречем пълноценни части на тялото. Крайниците на паяка са поне 3 пъти по-дълги от тялото. Това е контрастът между микроскопичното тяло и огромните крачета, което превръща членестоногите в зловещи чудовища. Защо пантоподите имат толкова огромни крачета? Колкото и да е странно, да ходи. Ако паяк срещне голямо препятствие по пътя си, той просто ще го прекрачи.

Само пантоподите се движат много бавно. Мускулите му са много малки, някои мускули дори се състоят от една клетка. Ето защо малките тела имат малко сила. И това е страхотно. Морският паяк никога няма да изскочи внезапно от дъното, за да ви погъделичка петата. Той е бавен скитник из дънните пустоши, доволен от малкото. Понякога тези животни се движат с такава скорост на охлюв, че самите те обрастват с гъби.

морски паяк

Но те не могат да добавят повече мускули към крайниците, органите им пречат. Тъй като тялото им е малко, то трябва да избута вътрешностите върху крачетата си. В допълнение към нервите, кръвоносните съдове и лимфната система, там са струпани и репродуктивни органи с дивертикули – израстъци на червата.

Пантоподите са попаднали в еволюционен капан. За да се придвижат по-високо в хранителната верига, те трябва да станат по-бързи. За да направят това, ще трябва да увеличат обема на тялото и да плъзнат вътрешностите обратно в него. Но докато животното прави това, то ще стане по-тежко и дори по-бавно, така че гарантирано ще загуби битката с други обитатели на дъното.

морски паяк

Но има и предимства в тази ситуация, поради което животните все още не са изчезнали. Пантоподите са много пестеливи организми те могат да издържат без храна с месеци без видими здравословни проблеми. А също не е необходимо да дишат. Те поглъщат кислород по цялата повърхност на телата си и нямат нужда от скъпите и уязвими хриле.

Следователно морските паяци не са застрашени от изчезване в близко бъдеще, те стоят здраво на всичките си 8-16 крака. Но ако правилата на живот на морското дъно се променят, странните роднини на паяците ще умрат.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.