Швеция бави изпращането на изтребители на Украйна


Шведският премиер Улф Кристерсон заяви, че все още страната му не може да даде повече информация, затова дали Украйна ще получи шведските изтребители „JAS 39 Gripen“.

Това стана по време на срещата за ратифициране на кандидатурата на Швеция в НАТО от унгарския парламент.

Още през октомври шведското правителство обеща да предостави оръжейна помощ на Киев, в т.ч и „JAS 39 Gripen“, но не и преди да бъде анализирана ситуацията и дали това може да се отрази върху отбранителните сили на страната.

Въпреки това, вече са обучени украински пилоти и наземен персонал за работа със системата.

Сега се очаква пълната ратификация за членство на страната в НАТО от унгарска страна.

На 27 март 2023 г. унгарският парламент одобри присъединяването на Финландия към НАТО, но отложи разглеждането на въпроса за Швеция.

Двете северни държави подадоха молбите си до Северноатлантическия алианс на 18 май 2022 г., което показва, че събитията в Украйна са ги тласнали към такава стъпка.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.