Русия ще представя най-скъпия си танк….само на паради


В пълен фарс се превърна най-скъпата руска разработка в последните 20 години. Говорим за танковият проект Т-14 „Армат“. От началото на 2000 година се работи по разработката, а през 2020 година трябваше да започне на служба в руската армия.

След войната в Украйна стана ясно, че той ще помага на пехотата за разузнавателни операции.

Но, всичко остава на хартия. Защото се оказа, че Т-14 „Армат“ е ….прекалено скъп за разработка.

Това призна шефа на производителя му „Ростех“ Сергей Чемезов. Макар, че на хартия превъзхожда голяма част от съвременните танкове, руската армия ще разчита на по-евтиния вариант Т-90.

През 2020 година трябваше руската армия да има 2300 танка, а към момента произведените бройки са единици.

През миналата година имаше слухове, че танкът вече е на бойното поле в Украйна, но не изпълнява заложените му функции в оперативната част и беше изтеглен.

Това се потвърди и от анонимни източници от британското разузнаване, като сред най-честите проблеми са по отношение на двигателя и топловизьорната система.

Той често беше описван от руските сили като един от най-добрите танкове, които надминават по качества и британските „Challenger 1“ и немските „Leopard 2“.

Още през 2015 година, при „дебюта“ си на Червения площад в Москва по време на репетицията за парада, танкът изгасна и трябваше да бъде изтеглена.

Сред другите недостатъци са….дължината му. Тя е 11 метра, което веднага го прави лесна цел за вражеските танкисти. Също така е труден за поддържка и ремонт в полеви условия.

Проблемите не спират до тук. Главният проблем през производството на танка е…липсата на призводствени линии. От 1998 г Русия е премахнала или разпродала на парчета производствените линии за Т-72 и Т-80, а през 2011 г бе преустановено производството на Т-90.

След западните санкции, на Русия не достигат специалисти от чужбина, а в страната такива липсват.

За производството на танкове като Т-80 са нужни около 30 000 технически и технологични вериги. А в случая с Т-14 „Армат“ – много повече, тъй като самият танк се сглобяваше едва ли не ръчно.

Редица специалисти порицават руските военни, че използват Т-14 „Армат“ за публичен PR, за да получават държавно финансиране.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.