Какво е Народна топка? част 2


Народна топка(Доджбол) по света

Световната федерация по доджбол,(WDBF), е световното ръководно тяло за спорта доджбол. Сред нейните отговорности е провеждането на Световно първенство по доджбол от 2012г. Първоначално Световното първенство е било отворено събитие, но с нарастването на членовете й, вече се провеждат квалификации. WDBF е международен член на Асоциацията за международен спорт за всички(TAFISA).

Австралийците, шампиони на Азия отборноСъздадена през 2011 г., организацията се стреми да обедини различните асоциации в една федерация. През 2012г. се провежда първото Световно първенство по доджбол в Куала Лумпур. В проведените до момента осем Световни първенства, шампиони са ставали Канада, САЩ, Малайзия и Хонг Конг.

Какво е… Игрите с топка?

От 2021г. членовете на WDBF вече достигат 80 членове, като всички са също членове на съответните континентални федерации.

Много европейски нации практикуват народна топка под някаква форма, както от ученици или възрастни. Страните-членки вече започнаха да практикуват и организират спорта отново. Народната топка за възрастните улеснява промотирането й за деца и юноши, създавайки ролеви модели в спорта, на които те биха желали да подражават. Европейския Шампионат по Народна топка  се провежда през месец август в различна страна всяка година. Това е състезание за възрастни с турнири за мъжки, женски и смесени отбори(3 мъже и 3 жени). Държавата домакин отговаря за провеждането и финансирането на събитието, като всеки национален отбор също е задължен да подпомогне събитието чрез плащане на такса за участие в турнира.

Дори Саудитска Арабия има национален отборВъв Великобритания се провежда Турнир на шестте нации, включващ нациите на Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия, Ирландия и Франция. Повечето европейски държави все още не са развили свои дейности, свързани с народната топка, до ниво за провеждане на Младежки шампионат по народна топка, а липсата на финансиране също така спира организирането на турнири за по-малки възрастови групи на международно ниво.

Членове на Европейската Федерация по Народна Топка(EDBF) са: Австрия, Чехия, Англия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Северна Ирландия, Румъния, Шотландия, Словения, Швеция, Швейцария и Уелс и други.

През 2024г. Световното първенство по доджбол ще се проведе в Грац, Австрия.

Какво е… Американски футбол? Част 2

Къде сме ние?

Федерация „Народна топка – България” е създадена преди няколко години. В нея е заложена идеята за възраждането и модернизирането на един познат на всички спорт. Народната топка в български вариант и доджбол/в западен вариант/ са игрите, около които израсна идеята за нов тласък на социалното общуване. Ще се практикуват и други разновидности на народната топка – в зала, плажна народна топка, зимна народна топка и народна топка на батут. Чрез създаване на клубове по народна топка, чрез масовизиране и професионализиране на играта да се стигне до международно ниво на този спорт и до включването му в списъка на олимпийските спортове. Такава е идеята и на Европейската федерацията по народна топка, както и на Световната асоциация по народна топка. Двете авторитетни организации оцениха нашите български усилия и вече сме приети за официален член.

Националния отбор на България при женитеСлед проучване на интереса към народната топка в нашата страна и беше установено, че има асиметричност във възрастово и в териториално отношение. В някои райони на България има добри традиции, съществуват отбори, провеждат се първенства. На други места огънят се поддържа в училищата, и то предимно в класовете от началния курс.  Увереност за успех ми дават обстоятелствата,че спортът е добре познат и няма нужда да се убеждават хората в ползата от възраждането му.

Първите официално регистриране клубове са THE SEAGULLS във Варна и в София  -THE SMARTS.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.