Източник на естествен водород е открит в мина в Албания


Най-големият регистриран досега поток от природен водород е измерен дълбоко в албанска мина. Откритието може да ни помогне да разберем къде се намират подземните залежи на това чисто гориво. Той произвежда около двеста тона газ годишно.

Доскоро се смяташе, че високата химическа активност на водорода предотвратява съществуването на големи източници на водород под земята Мощните експлозии обаче, настъпили в мина за хром Булкиза през 1992, 2011, 2017 и 2023 г., накараха учените да се замислят.

На един километър дълбочина екип от изследователи, водени от Лоран Труш от университета в Гренобъл Алпите, откриха резервоар, пълен с бълбукаща вода, която нарекоха „джакузи“. Анализът показа, че водородът се издига от дъното в концентрация 84%.

 

Учените изчислиха, че източникът осигурява най-малко 200 тона водород годишно. Според тях такава производителност е около 1000 пъти по-висока, отколкото при други известни източници.

Откриха големи залежи на бял водород

За да определят източника на газа, изследователите са моделирали и различни геоложки сценарии, които биха могли да предизвикат такъв поток. Те установяват, че най-вероятният сценарий е газът да идва от по-дълбок резервоар на водород, натрупан в разлом под мината. Въз основа на геометрията на разлома те изчисляват, че този резервоар съдържа най-малко 5000 до 50 000 тона водород, който позволява да се извлича и използва за енергия в местен мащаб.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.