Индийските слонове погребват слончетата си като хората


Индийски учени са открили пет гроба на слонове в бенгалските гори, съобщава The National News. Анализът показва, че слоновете сами са погребвали малките си, влачили са ги до гробището, след което внимателно са ги поставили с крака насочени нагоре в канавка за напояване в чаени плантации, на стотици метри далеч от най-близките населени места и са ги заровили с пръст. И в петте изследвани случая стадото се е отдалечавало доста от гроба на младото животно и по-късно избягвало да се връща в района.

погребение на слонВ миналото учените са наблюдавали подобно поведение при африканските слонове. Покриват мъртвите си бебета с листа и клони. Освен това те могат да скърбят за починалите си роднини, като присъстват на погребения.

„Слоновете са много чувствителни. И погребенията им са уникални. В животинския свят никой  не прави така“, заяви ученият Акашдип Рой.

След анализ на доклади от наблюдения, дигитална фотография и резултати от аутопсии, смятаме, че труповете са погребани по необичаен начин независимо от причините за смъртта на младите животни, посочват авторите. За един от случаите се отбелязва, че стадото е издавало силен рев и звуци от хоботите около погребания слон.

погребение на слонИзследването установява, че само младите слонове се отнасят за погребение, вероятно поради това, че възрастните слонове са много по-тежки, за да бъдат пренасяни от останалите животни от стадото.

Авторите Парвеен Касуан и Акашдееп Рой казват, че изследването им е установило, че няма никаква пряка човешка намеса в кончините на петте млади животни.

Открити са отчетливи отпечатъци от стъпките на петнадесет до двадесет слона около гробовете и по пръстта върху телата на погребаните, които са починали от системна органна недостатъчност на възраст от три месеца до една година.

Много, много тъжно, но в същото време очарователно!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.