В Турция задържаха шпионин на „Мосад“


Турските власти в Анкара съобщиха, че са разбили шпионска мрежа на „Мосад“ на своя територия.

В измяна към държавата са обвинени седем лица, които според турската националната разузнавателна служба (МИТ) са предавали информация на израелското разузнаване.

Според източници от турските сили за сигурност сред задържаните е частният детектив и бивш държавен служител Хамза Турхан Айберк, който е участвал в сутрешни предавания на местни телевизии.

Мосад е установил контакт с Айберк чрез свой агент с кодово име „Виктория“.

Той е предоставял информация на Мосад срещу възнаграждение в криптовалута и е ръководел тайна група от държавни служители.

Вербуван от „Мосад“ през 2019 година, првоначално е изпълнявал прости задачи, за да се провери нивото му на лялност.

Чрез специална криптирана комуникация е предавал всички сведения в Тел Авив.

Междувременно се очаква днес в Анкара са пристигне на посещение и палестинският президент Махмуд Абас. Той ще обсъди с турския държавен глава Реджеп Ердоган ситуацията в ивицата Газа.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.