В ЕС предстои забрана на малките пластмасови опаковки


В последните години започна промяна на съзнанието на хората за замяна на пластмасата и употреба на нейни алтернативи. Все повече държави в Европа се опитват да заменят изцяло полиетиленовите торбички и други пластмасови изделия със стъкло или друг магериал.

Сега обаче официално решението на ЕС за намаляване на пластмасата като замърсител номер 1 върви към официализиране.

Страните от ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие да се забрани опаковките от пластмаси и производни материали за плодове и зеленчуци в супермаркетите.

Това ще важи и за сосове, кетчуп и дори за малките опаковки, които често се използват по хотелите, например шампани.

През 2022 гОдина изследване на ЕК установи, че за последното десетилетие с 20% се е увеличило замърсяването от пластмаса.

Което не съответства на новите цели на съюза. Сега начело на председателството е Белгия, като според последните данни, до 2030 година трябва да се намали с 5% отпадъците  от пластмасови опаковки, а до 2040 година делът им да намалее с до 15%.

Също така се надяват по този начин да бъдат премахнати от почвата химикалите влизащи в графата „вечни замърсители“.

До 2030 година е заложено, че всички опаковки трябва да бъдат годни за рециклиране. Това означава, че ще бъдат забранени всички чинии, чаши и кутии за еднократна употреба по пазари, ресторанти за бързо хранене и летища.

Единствено забраната няма да важи за Финландия.

Страните от ЕС също така трябва да гарантират, че 90% от материалите, съдържащи се в опаковките – пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон, ще се събират разделно до 2029 г.

Общото количество за ЕС се е увеличило от 66 млн. тона през 2009 г. на 84 млн.тона през 2021 г. През 2021 г. всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки годишно, цифра, която се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г., ако не се вземат допълнителни мерки.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.