Турският петролен терминал „Dortyol“ спира да работи с руски нефт


Турският петролен терминал „Dortyol“ спира да работи с руски нефт. Това събщиха от управата на компанията-оператор „GTS“.

Причината е, заради засиленият натиск и санкции от страна на САЩ.

Турция се превърна във важен играч на пазара на суров петрол през 2022 година след започване на войната в Украйна.

Но, Русия започва да заобикаля Европа и да пренасочва петрола към Африка, Азия и Турция, за да намали загубите си.

Банките в Турция отказват да извършват операции с Русия

Всички клиенти на компанията вече са предупредени, че няма да се работи с никакви продукти от руските пристанища, дори и да не е в нарушение на вече наложените западни санкции.

Все повече турската администрация започва да мисли логично и да не осъществява сделки от всички икономически сфери с руските фирми. Припомняме, че само преди два месеца САЩ заплашиха Турция с налагане на икономически сакции, заради търговията с Руската федерация.

Чрез което дефакто помагат на Русия да попълва военните си запаси и да продължава опустошителната война в Украйна.

Именно през този терминал, по данни на „GTS“, през миналата година са преминали близо 1,74 млн. барела руски суров петрол и гориво.

А, също така, през него за 2023 година са внесени седем пъти повече руски суров петрол и горива, отколкото от всички източници за цялата 2021 година.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.