Магистрала към Ада


Ако искате да вдигнете адреналина си максимално, заминете за Североизточна Турция. В провинция Трабзон, която опира в Черно море. Там се намира най-опасният път на света – Магистралата към ада.

Пътят не е осигурен от никакви перила. Главозамайващи пропасти се спускат надолу. Пътят е разположен в подножието на планината Соганлъ, висока 1828м. Построен е от руските войници през 1916г.

Накъде води Пътят на смъртта?

На места е толкова тесен, че е невъзможно да обърнеш колата. Турските власти редовно затварят части от пътя в планината през зимата, за да предотвратят падането на коли в смъртоносните урви.

Има 13 убийствено остри завояЗа разлика от Пътя на смъртта в Боливия, който се използва главно от туристи, рискуващи живота си заради невероятните гледки, шосето в Турция е работно и се използва от местните хора. За тях то е важен път за комуникация с околните провинции. Те минават по него с всякакъв транспорт – от камиони до мотоциклети.

Едно от най-верните определения, които могат да се дадат за него, е, че това е наистина екстремен път. Той се вие в планината, а от самия му край надолу се спускат главозамайващи пропасти, дълбоки стотици метри.
Това със сигурност не е шосе за хора, страдащи от световъртеж или пък от страх от свлачища. Не е за превзети шофьори или пък за хора без опит.
Това шосе е унижило много самохвалковци. Шосето свързва град Оф в турската провинция Трабзон в района на Черно море с град Байбурт в Североизточна Турция, на река Чорох. Най-известната част от шосето се намира в зоната Деребасъ Тесислери.

Има 13 убийствено остри завоя. Само в продължение на 5,1 км шосето се качва от 1712м на 2035м надморска височина.

Пътят е в ужасно състояние и е изпитание за уменията и куража на всеки шофьор, дори и на най-опитния. Има много малко възможности за грешки, които не са фатални по този път. Старайте се да не гледате настрани, докато шофирате, това все повече ще засили чувството за дезориентация по пътя.

Ако искате да се насладите на страховитата гледка, по-добре спрете колата и слезте, за да огледате серпентините. Панорамата е наистина невероятна, през зимата гледката е главозамайваща.

Мистериите на Странджа

Началото и краят на шосето са асфалтирани, но в централната си част то е покрито само с чакъл. Има и няколко участъка, които са толкова тесни, че ако там се засекат две коли, едната от тях трябва да се връща назад километри до по-широко място.

Пътят става кошмар, когато е мокро или тъмно, или пък и двете. Не тръгвайте в никакъв случай по това шосе, ако времето е лошо. По всяко време и на всеки участък може да бъдете застигнати от свлачище или пък лавина.

През зимата много често шофьорите са блокирани за часове от непредсказуеми снежни бури и виелици. В района много често има дъждове и мъгли. Заради това, много участъци могат да станат кални и хлъзгави или пък да се покрият с лед при внезапно застудяване.

Ако все пак се решите да тръгнете, в никакъв случай не забравяйте фотоапарата си. Възможностите за снимки са уникални!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.