Корабите, влизащи в Червено море ще трябва да получават разрешение от хусите


Службата по морски транспорт на Йемен, която е под прекия контрол на хусите, съобщи, че всички кораби влизащи в териториалните води на Йемен, първо ще трябва да получават специално за целта разрешение.

От ноември хусите, подкрепяни от Иран, не спират да обстрелват с ракети и дронове международните търговски кораби, преминаващи през Аденския залив.

Хусите продължават с атаките, като за три дни са атакували 6 кораба

Те настояват Израел да прекрати кървавата война срещу Палестина в ивицата Газа и изразяват съпричастност с тях.

Това промени голяма част от маршрутите на търговските кораби, препращайки през алтернативни маршрути.

Но, те се оказват доста заобиколни, което усложнява и оскъпява превоза.

САЩ и Великобритания бомбардират постоянно цели на йеменските бунтовници хуси в отговор на тези нападения.

През тези териториални води преминава над 15% от световния корабен трафик на път за или от Суецкия канал.

Сам преди дни, бунтовнцитие отново атакуваха кораб. Този път цел на атаката стана  израелския „MSC Sky“ в Арабско море, който беше ударен с няколко противокорабни ракети.

В същото време, друг кораб – контейнеровоз, плаващ под либерийски флаг, но управляван от израелска компания, е атакуван край бреговете на Йемен.

Ден по-рано, в неделя, Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) потвърди потъването в Червено море на кораба „Рубимар“. Той е британска собственост и бе атакуван през миналия месец от хусите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.