Какво е Народна топка? част 1


Народна топка(Доджбол) е отборен спорт, в който играчи от два противникови отбора се опитват да хвърлят топки и да удрят опонентите си, като същевременно избягват да бъдат удряни. Целта на всеки отбор е да елиминира всички членове на противниковия отбор, като ги удря с хвърлени топки, хваща топка, хвърлена от противник, или накара противника да извърши нарушение, като например излизане извън корта.

Мъжкият отбор на САЩ е един от най-добрите в световния доджболСпортът се играе най-вече в училищата при различни правила, а също и формално като международен спорт, при правила, които варират между международните ръководни органи, като Световната федерация по доджбол WDBF), която ръководи Световното първенство по доджбол и Световната асоциация по доджбол(WDA).

България с първи медал от Мондиала по лека атлетика за хора с интелектуални увреждания

Играта се играе на игрище с размери 9 м на 18 метра, разделено със средна линия на две равни полета, от два отбора с по 10 играчи(бройката може да варира). Един от играчите е капитан /консул/. Чрез жребий се определя кой от отборите ще започне играта (получава топката) и кой от тях избира поле за своя отбор.

След това всеки отбор се разпръсква свободно в прилежащото му поле. Капитаните/консулите/ застават зад крайната линия на противниковото поле за игра. При сигнал за започване на играта капитанът/консулът/ на отбора, имащ право за начален удар, подава топката на своите съотборници от полето за игра или се опитва да улучи противникови играчи, които бягат свободно из своето поле. По този начин капитанът/консулът/ и отбора му си разменят топката, докато тя не бъде овладяна от противниковия отбор, който на свой ред започва да си подава с капитана/консула/ и да се опитва да улучи противниковите играчи.

Улученият с топката играч излиза от полето за игра и застава зад някоя от страничните линии на противниковото поле, като става помощник на капитана. Както капитанът/консулът/, така и неговите помощници могат да ловят и да замерват с топката противникови играчи. Играта продължава, докато не бъдат изкарани от полето всички противникови играчи. След това в полето за игра се връща капитанът/консулът/ на отбора. Той получава топката, за да играе. Когато и той бъде улучен, играта завършва. Победител е отборът, запазил повече играчи.

Какво е… всъщност Футбола?

Има вариант на играта, при който ако играч на отбора хване топката при подаването между противниковите играчи, то се дава възможност на играч от неговия отбор, напуснал вече полето, да се върне отново в него за  игра. Връщането на играчите става по реда на напускането им. При този вариант може да се играе и за определено време – 20 минути, като победител е този, който има повече играчи в своето поле.

Оборудване
Мъжете и жените на Малайзия са достигали до световната титлаОфициална топка – на всички събития под егидата на WDA трябва да се използват топки, одобрени от WDA. Одобрените топки трябва да бъдат 3 инча/18.7 см в диаметър, измерени по ширината на напомпана топка. Налягането на топките трябва да бъде между 1.6-18 psi или 0.110-0.125 бара.

Екипи и предпазна екипировка – Екипите и предпазната екипировка се считат за част от играчите. Всеки играч, ударен в която и да е част от използваната от него екипировка, се изважда от игра с „аут“. Всички играчи от отбора трябва да носят екип. Екипите трябва да са с еднакакъв цвят и стил. На екипа трябва да е изписано името на отбора, както и лесно забележим уникален номер за всеки играч. Екипите могат да носят и емблема на отбора.

Номерата на играчите трябва да имат екипировка с номерация с арабски цифри (0-99) с различим цвят и размер на номерата от най-малко 15.24 см (6 инча) височина и трябва да бъдат разположени и видими на гърба на екипировката на носените от играчите фланелки или блузи. Не се позволява на играчите да носят екипи с еднакакви номери(Номера 0 и 00 и 3 и 03 са еднакакви номера).За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.