Финал на първия организиран турнир по футбол


На 5 март 1867г. се играе финалът на първия организиран турнир по футбол Йодан Къп в Шефилд, Англия.

Собственикът на местният театър Томас Йодан огранизира състезанието и спонсорира изработването на трофея.

В турнира участват дванадесет отбора от град Шефилд и околностите на града. Това са: ФК Броумхол,ФК Фър Вейл, ФК Гарик, ФК Халам, ФК Хийли, ФК Маккензи, ФК Меканикс, ФК Милтън, ФК Норфолк, ФК Нортън, ФК Питсмур, ФК Уелингтън.

Финалът се играе на стадион „Брамал Лейн“ в Шефилд, бъдещият стадион на ФК „Шефилд Юнайтед“. Срещата се играe по правилата на Шефилд, след нулево равенство в редовното време се използва т. нар. „руж“, т.e. за гол се приема всеки неуспешен удар към 4-ярдовата(тогава) врата, който обаче би влязъл във вратата, ако тя беше 8-ярдова. Отборът на „Халъм“ побеждава „Норфолк“ с два „ружа“ на един.

В пресата се съобщава за посещаемост от до 3000 души. Този рекорд за посещаемост, няма да бъде надминат до финала на ФА Къп до 1878г.

Впоследствие купата изчезва. Няма информация за нея до 1997г., когато шотландски колекционер на антики се свързва с ФК „Халам“, за да съобщи, че купата е в негово притежание. Впоследствие „Халам“ я купуват от него за 2000 паунда.

От 2014г. в Шефилд се провежда международен турнир за младежки отбори, който носи името Йодан Къп.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.