От „ОПЕК“ ще продължат съкращаването на добива на петрол


Заради моментната икономическа несигурност, свързана главно с войната в Украйна и инфлацията, някой от страните-членки на ОПЕК, обявиха, че намаляват добива на петрол с още три месеца.

Сред основните износители са Русия и Саудитска Арабия, а представителите им заявиха, че това се прави с цел да бъде стимулиран пазара и да се подкрепи растежа.

Саудитска Арабия ще продължи да съкращава обема на добива с 1 милиона барела петрол на ден до юни, Русия  удължава съкращенията с 471 000 барела петрол на ден.

Припомняме, че още през април 2023 година беше дадена заявка за намаляване на добивите с до 500 000 барела и това ще продължи до края на 2024 година.

Рияд разчита на високата цена на петрола, за да финансира големия си проект за икономическа диверсификация, целящ да изведе страната от зависимостта й от износа на суров петрол.

За Москва, на която са наложени западни санкции, високата цена на петрола е от съществено значение, за да финансира военната си офанзива в Украйна. Затова не сам Русия, но и партньорите и от

Няколко страни от организацията ОПЕК плюс обявиха, че удължават с още три месеца съкращаването на добива на петрол, за да стимулират пазара, предадоха световните агенции.

Рияд и Москва, които са стълбове на алианса на страните –  износителки на петрол, обявиха днес, че заедно с други членове удължават до средата на годината доброволните съкращения, за да подкрепят пазарните курсове, подкопани от икономическата несигурност.

Саудитска Арабия ще продължи да съкращава обема на добива с 1 милиона барела петрол на ден до юни. Русия също удължава съкращенията с 471 000 барела петрол на ден.

И двата случая тези мерки се добавят към съкращаването от 500 000 барела на ден, обявено през април миналата година, и продължаващо до края на настоящата година.

Рияд разчита на високата цена на петрола, за да финансира големия си проект за икономическа диверсификация, целящ да изведе страната от зависимостта й от износа на суров петрол.

За Москва, на която са наложени западни санкции, високата цена на петрола е от съществено значение, за да финансира военната си офанзива в Украйна.

Русия освен това преориентира износа си към Китай и Индия. Ирак, Обединените арабски емирства, Казахстан и Кувейт също следват този пример.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.