Натовски войски на военно учение в Полша


За да бъде възпряна руската агресия, НАТО започва учението „Дракон 24“. То ще се състои край полския град Коженево, разположен на около 100 километра северно от Гданск.

В тренировките ще вземат участие 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО. Те ще пресекат най-дългата полска река – Висла, чрез изграждане на потонен мост.

Учението има за цел да подготви силите на алианса за възпиране на руската агресия, като това са най-големите учения на Алианса от времето на Студената война

Съоръжението ще има за цел да провери способността на сухопътните, морските, военновъздушните и кибернетичните сили да работят заедно по време на голяма военна криза

Все повече европейски официални лица предупреждават, че в близките години Русия може да подложи на изпитание солидарността на съюзниците от НАТО.

Въпросът за това доколко алиансът е готов за война предизвиква все по-разгорещени дискусии след началото на руската инвазия в Украйна.

Полша е една от най-отдадените поддръжнички на Украйна и освен това прие близо 1 000 000 украински бежанци от източната си съседка. Освен това Полша е логистичен център за западната военна помощ.

В последно време Варшава направи сериозни инвестиции в придобиването на модерни оръжейни системи и изразходва около 4% от своя БВП за отбрана.

Премиерът Доналд Туск неотдавна заяви, че заплахите на руския президент Владимир Путин към Запада трябва да се възприемат „убийствено сериозно“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.