Карта на милиони години


Особен интерес за учените сега, представлява „Карта на света” от IIв. на „бащата на картографията” Клавдий Птолемей, съставена по древни географски материали в „Знаменитата Александрийска библиотека”.

Картата е съчетала знанията на античните географи за съвремието им и представлява разположението на всички континенти на планетата за последните 200 мил. години.

Живот под ледения шелф на Антарктида

„бащата на картографията” Клавдий ПтолемейТочната конфигурация на Средиземноморския басеин, съседства с абрис на Северна Америка през средата на Мезозойската ера.

Южните краища на Африка и Азия се съединяват с голям масив от суша около Южния полюс. Индийския океан е представлявал огромно солено езеро.

Поразителното в тази карта е това, че очертанията на „Южната земя” съответства на Антарктико-Австралийско-Новозеланския сегмент, който до 160-милиона години до новата ера е „прикрепен” към Африка и полуостров Индостан.

И в описанието на Птолемей, за „Южната земя” се говори като за „…благодатна, цветуща земя, без никакви признаци от лед”.

По древните карти, Южна земя без ледено покритие, отделена от южната част на Испанска Индия с едва забележим пролив. По данни на специалистите действително представя разположението на континентите преди 35 милиона години.

Тогава Антарктида все още е била топла. Тя е замръзнала окончателно преди 10 милиона години.

Феноменът с тръбите край връх Байгонг
Любопитно, че на картата точно е показан Южния полюс в средата на „третичния период в ракурс” с височина 1000 км.
През 1532 г. картографът Оронтий Финей издал своята „Карта на света” с център над Южния полюс, в която е използвал материалите на тази древна карта.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.