Индия строи военноморска база в архипелага Лакшадвип


На фона на засилващото се напрежение в отношенията между Индия и Малдивите, правителствт в Делхи обяви плановете си за изграждане на нова военоморска база в  архипелага Лакшадвип.

Тя ще бъде разположена в най-южната част на острова – в Миникой, който е на 130 км северно от Малдивите.

По този начин Индия ще може да увеличи обхвата на оперативните действия на ВМС в насока борба с пиратите и наркотрафикантите в Арабско море.

Това е втората индийска база в същия район.

Припомняме, че от 2023 година се увеличи напрежението между Индия и Малдивите, след избирането на президент на островната страна в лицето на Мохамед Муизу. Причината станаха призивите в социалните мрежи за бойкот на туризма в страната, заради незначителната и територия и липса на много места за забавление на туристите.

Глобалните сили се борят за влияние в Индо-тихоокеанския регион, а Делхи и Пекин се стремят да спечелят симпатиите на Малдивите, които имат традиционно близки отношения с Индия.

Мохамед Муизу се зарече да сложи край на политиката Индия да бъде поставяна на „първо място“.

Миналия месец Муизу поиска Делхи да изтегли военнослужещите си, разположени в Малдивския архипелаг.

Смята се, че там има най-малко 75 души индийски военен персонал, ангажиран с изпълнението на хуманитарни мисии. Задълженията им включват транспортирането на пациенти от отдалечените острови и спасяването на хора по море.

Още на 10 март архипелага трябва да напуснат първите индийски военни, а останалия персонал да се изтегли до 3 февруари.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.