Белгия изгони десетки руски шпиони през последните месеци


Все повече Русия се опитва да се намесва във вътрешните работи на държавите от ЕС. Последният такъв случай идва от Белгия. Премиерът, Александер де Кро обяви, че страната му е изгонила през пследните месеци десетки служители на руското консулство.

Те са обвинени, че са шпионирали за руското ФСБ. В последният месец, Белгия стана жертва на масирана кибер атака, зад която се подозира, че стоят руски хакери.

Белгийските служби за сигурност съобщават, че много често се пуска и дезинформация към местните медии в страната.

Белгия стана жертва на руски хакери

От години белгийските служби предупреждават, че Русия се опитва да подкопава демокрацията в страната чрез различни местни крайнодесни функционери като вече има доказателства дори и за китайско влияние.

В последните седмици службите разследват предполагаеми връзки между крайнодясната партия „Вламс беланг“ и Китай, особено, след като местната Белгийска комунистическата партия не осъжда, а дори открито подкрепя руското нападение и последвала война срещу Украйна

През юни в Белгия предстоят местните парламентарни избори. Де Кро определи евентуална победа на местните комунисти като „трагедия“ и предрече, че ако това стане, Белгия ще изпадне в политическа и парламентарна криза.

Проучванията на общественото мнение в Белгия в последните месеци показват, че „Вламс беланг“ ще бъде водеща политическа сила в северната област Фландрия, а във Валония подкрепата за комунистите расте.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.