Американски футбол… Спешъл тийм


Спешъл тийма се появява на терена, когато трябва да се изпълни положение, което изисква шут по топката – начален удар, „фийлдгол“ или „пънт“.

Важна задача на спешъл тийма е да осигури по-добри позиции за началото на напададението на офанзивната формация. В зависимост от развоя на разиграването, спешъл тийма може да отбележи точки за своя отбор.

Основни позиции в спешъл тийма са:

Кикър, изпълняващ начален ударКикър(К) – кикърите се появяват на полето всеки път, когато се изпълнява начален удар – при начало на срещата, начален удар при започване на второто полувреме или след отбелязване на точки, изпълняват допълнителна точка след отбелязан „тъчдаун“ и опитват да отбележат „фийлдгол“.

И трите ситуации изискват кикъра да ритне топката от земята, или от ръцете на холдъра.

Американски футбол… Дефанзивни позиции

Пънтър(P) – пънтъра обикновено застава на 15 ярда зад линията на скримиджа.

След като получи топката от лонг снайпъра, играчът пуска топката пред себе си и я рита от въздуха, за да предостави притежанието на противниковия отбор и той на свой ред да опита да атакува.

Това обикновено се случва при четвърти даун, когато атакуващия отбор не е успял да премине необходимите десет ярда. Целта на кикъра е да изпрати топката възможно по-далеч в противниковото поле.

Холдъра в очакване да получи топкатаХолдър(H) – обикновено е позициониран на 7-8 ярда от линията на скримиджа и задържа топката, за да може кикъра да я изрита. В повечето случай на тази позиция играе втория куотърбек на отбора.

Американски футбол… Офанзивни позиции

Лонг снайпър(LS) – е специализиран център, който подава топката директно към холдъра или пънтъра. Те обикновено се различават от центъра от нападението, тъй като топката често трябва да бъде подавана много по-назад към пънтъра или холдъра, отколкото при атакуващата формация. Лонг снайпърите са Тайт ендове или Лайнбекъри.

Кик ретърнър(KR) и Пънт ретърнър(PR)Ретърнарите са отговорни за улавянето на ритнатите топки (след начален удар или „пънт“) и връщането на топката обратно в игра, колкото е възможно по напред в полето. Те обикновено са сред най-бързите играчи в отбора. Често това е рисийвър или корнърбек. Отборите могат така да използват един и същ играч и за двете позиции.

Гънър(G) – Много бърз играч, който трябва да попречи на кик ретърнъра или пънт ретърнъра да завземе повече ярдове. Те обикновено се нареждат близо до страничните линии.

Където се предполага, че ще има по-малко блокиращи играчи на противника и това им позволява евентулно до по-бързото достигане на ретърнара. Уайд рисийвъри и Корнъри често изпълняват ролята на Гънър.

Джамер – джамерите са на полето, за да забавят Гънърите по време на пънт или начални удари. Така че ретърнарите да имат повече време да завземат повече ярдове.

Обикновено на тази позиция играят бързи корнърбеци.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.