Замъците Пелеш и Пелишор ще бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО


По инициатива на румънското Министерство на културата е предвидено в близките седмици замъците Пелеш и Пелишор да бъдат включени в  Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Новината съобщи лично румънският министър на културата Ралука Туркан.

Тези замъци са изключителни исторически паметници, пазят историята на поколенията, но и любимо туристическо място, които отразяват съвременната национална идентичност.

Те функционират като музеи, които извеждат на преден план историята и културата по интерактивен и достъпен начин.

Открийте приказното спокойствие на Трансилвания

Замъкът Пелеш е в неоренесансов стил и е построен между 1873 и 1914 г и е разположен на средновековния път, свързващ историческите области Трнасилвания и Влахия.

Мястото (5,3 кв. км) е закупено през 1872 година от румънският крал Карол I (1839 – 1914) с цел използване за лов и строеж на лятна резиденция.

Първите три пректа на архитектите са отхвърлени, защото и макар, да копират западноевропейски замъци, са много скъпи.

Последният проект е на германският архитект Йохан Шулц, който представя идеалния за краля замък – уютен замък, без да е разточителен и голям, в алпийски стил.

Архитектурата му съчетава немския неоренесанс и италианските традиции.

Строителството прекъсва за кратко през 1877 – 1878 г. и на 7 октомври 1883 г. в него се състои бал по повод коронясването на Карол I. В замъка се ражда престолонаследникът Карол II през 1893 г.

След идването на комунистическата власт през Втората световна война, тогавашният румънски крал Михай I е принуден да абдикира.

Комунистите конфискуват цялата му собственост, в т.ч и замъка.

Известно време замъкът е отворен за туристи, а през 1953 г. е обявен за музей. През 1975 – 1990 г. (последните 14 г. на комунистическо управление), замъкът и прилежащата му територия са затворени за посещения.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.