Най-старата музика в света


Около 50-те години на миналия век на територията на съвременна Сирия в древния град Угарит са открити глинени плочи с древни текстове. Текстовете са  написанипи хоризонтално, от ляво надясно, в акадски стил, на хуритски език.

Много от тези плочи са намерени, но повечето от чиниите са счупени на парчета.

Но, от три различни парчета плочата показана на снимката малко по-долу са успели да я сглобят. Съдържа нотите на най-старата мелодия в света.

Тези плочи са на приблизително 3400 години. Учените са успели да дешифрират тези бележки и текстове.

Отделно написана музика, отделно  думи.

И подробни инструкции как да се комбинират.

Това са най-старите бележки, открити до момента. Ноти и музика, които са на 3400 години, а може и повече.

 

Музиката се казва „Hymn to Nikkal“. Nikkal е съпруга на Бога на Луната. Или химн на Hurrit номер 6.

Учените предполагат, че плочите са направени от представители на народа на Хурита. Етносът на Хурита се появява около 3000 години преди нашата ера.

Ето защо има причина да се предполога, че тази музика е написана много преди да са създадени глинените плочи, върху които е закрепена.

Може би преди векове. Както пишат учените, народа на Hurrits се разпадат, смесени с други народи в съвременна Сирия, Ирак, Иран.

Знаете ли кой е изобретил нотите и какво означават

Имах удоволствието да чуя тази мелодия и се чувствах невероятно смирена слушайки я.

Една мелодия, направена от човек точно като нас преди хилядолетия, и всъщност е оцеляла достатъчно дълго, за да я слушаме…

Мелодии като тази карат човек да осъзнае колко първично нещо наистина е музиката.

Тази песен е написана буквално преди хиляди години и въпреки това успява да отекне през вековете – сякаш хора от древна цивилизация ни изпращат послание.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.