Климатичните промени повишават цените на какаото


Все повече страни-производителки на какао от Западна Африка предупреждават, че заради щетите по дърветата в от д‘Ивоар и Гана, потребителите трябва да са готови да платят солено за следващия си шоклад.

Реколтата от 2023 година е почти унищожена или на много ниски равнища. Производителите предупреждават, че и през следващите месеци положението може да не се подобри.

Причината за това е в климатичният феномен „Ел Ниньо“, който води до затопляне на морската повърхност в тропическия пояс на Тихия и Атлантическия океан.

А, с това се намалява честота на валежите и времето по-често е сухо.

Това означава, че на борсата в Ню Йорк какаото вече струва с 40% повече тази година, отколкото през 2023 година или 5888 долара за тон.

В Лондон цената дори се е удвоила, достигайки 4757 британски лири за тон.

Американският производител на шоколад „Hershey“ отчита спад с 6% на годишна база продадени лакомства. Като към климатичните промени се добавя и инфлацията, коет води до спад на потреблението и търсенет от потребителите.

С голям проблем мгат да се сблъскат и някй хендж фондове, които са инвестирали близо 8,7  млрд.на финансовите пазари в Ню Йорк и Лондон. Говорим за гарантирани фючърсни договори за март.

Това са споразумения, въз основата на които едната страна приема да купи стока на определена цена, но с бъдещ краен срок с презумпцията, че евентуално покачване на цената, ще й позволи да прибере печалба.

Към момента голяма част от хендж фондовете са се насочили към какаото като инвестиция. Макар, че към момента цената на суровината е ниска, това не е гаранция, че в бъдеще тя ще стане такава.

По данни на „Societe Generale“ през последните месеци, именно какаото е сред основните активи, които носи висока печалба, заради ниската си цена.

Но, покачването на цената на какаото няма да направи по-богати производителите на какао от Гана и Кот д‘Ивоар, които понастоящем получават между 1600 и 1900 долара на тон.

Тези цени отразяват завършените продажби преди 12-18 месеца.

Февруарските повишения ще сложат нещо в джобовете на производителите към октомври, в началото на новия сезон.

Досега тези фермери бяха „дойни крави“ за правителствата, които печелят на гърба им, за търговците на семена и за хранителната промишленост.

Сега обаче, след десетилетия, системата вече не може да се справи с постоянно нарасналото търсене: според експертите от сектора през 2024 година ще има разлика между търсене и предлагане, което ще варира между 300 и 500 000 тона – най-високото равнище за последните 65 години.

Шоколадовите фабрики ще трябва да изразходват всичките запаси от складовете си и няма да могат да ги възстановят, тъй като в страните от Западна Африка какаовите дървета са относително стари и трябва да бъдат заменени през идните години.

В крайна сметка тази криза е необходима, тъй като са нужни повече средства за засаждане на нови какаови дървета, за използването на торове и пестициди, както и за забавянето на търсене, което се оказва неустойчиво.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.