Градът, в който от 7 години няма загинал при катастрофа


Наистина си струва да научите как да направите града по-безопасен.

За почти 7 години никой не е загинал в автомобилна катастрофа в Хоубоукън, град в окръг Хъдсън, Ню Джърси, САЩ.

Кметът на Хоубоукън, Рави Бхала стартира програмата Vision Zero през 2017. Той преследва амбициозна цел да премахне всички загинали и ранени по пътищата до 2030 г.

Хоубоукън, Ню Джърси, САЩ

Хоубоукън предприема мерки за регулиране на движението, проектиране на безопасна инфраструктура и популяризиране на обществения транспорт. През 2022 година градът намали скоростта на 30 км/ч, което увеличи оцеляването на хората при пътнотранспортни произшествия с 15%.

В града са монтирани нови пешеходни пътеки, положени са велоалеи, разширени са бордюрите на пешеходните пътеки, за да се подобри видимостта.

Според кмета идеята на Vision Zero е да намали зависимостта от превозните средства и да направи градските улици по-приветливи и достъпни за други видове транспорт.

Направени  са тротоарни издатини на всяко кръстовище, поставени са велосипедни алеи, светофарите са пренастроени в полза на пешеходците и е актуализирана маркировката на пресичането. Благодарение на „пътната диета“ пътното платно на места е станало по-тясно – 15 метра вместо 20.

Хоубоукън, Ню Джърси, САЩ

Миналата година, през по-топлите месеци, някои участъци от Уошингтън стрийт са били затворени за автомобили, или е имало допълнителни ограничения на скоростта.

И като цяло по време на пандемията трансформацията на града не само не се е забавила, но дори се ускорила.

Появяват се нови тротоарни издатини и по-видими пешеходни пътеки.

За да бъдат промените евтини, те се извършват едновременно с асфалтовата настилка, така че по-късно да не се налага да се повтаря отново и отново.

Тоест, не се случва сега да направят нещо там, а година по-късно да трябва да го направят отново.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.