Днес е създаден ПФК „Черно море“ Варна


Историята на Черно море може да се проследи до „Спортист“ и ФК „Река Тича“, както и до „Тича“ и „Владислав“ – едни от първите шампиони на България. През 1945г. с настъпването на новата власт, започват и промени във футбола. В голяма част от страната физкултурните органи на правителството на Отечествения фронт извършват окрупняване на клубовете. На 18 февруари 1945г. „Тича“ и „Владислав“ се обединяват под името „Тича-Владислав“. Причина за обединението е желанието на властта да намали броя на клубовете в града, аргументирайки се с това, че те са твърде много. В същото време и двата отбора са без финансови и спортно-технически неуредици.

„Байерн“ Мюнхен се „задави“ с горчивите „аспирини“

Съставът на Тича-Владислав от сезон 1945г.Според някои източници „Черно море“ е приемственик на „Тича“ и „Владислав“. Ръководството на „Черно море“ приема датата на създаване на едната от съставните единици на Тича за своя официална рождена дата – 3 март 1913г. Тогава туристическо дружество „Галата“ се регистрирало официално в съда под името „Река Тича“. На следващата година „Река Тича“ се обединява със „Спортист“ в „Тича“ – шампионът на България за 1938г.

По време на годишно-отчетно събрание на „Тича“ през април 1921г. настъпва спор относно разпределението на финансите. В резултат на това част от членовете на клуба се отделят и на 1 май създават „Владислав“. Той се превръща в един от най-успешните български отбори преди Втората световна война, след като става първи шампион на България (1925) и след това спечелва още две титли (1926 и 1934).

Верните фенове на Черно море, които пътуват с отбора из цялата страна.През сезон 1948/49 „Тича“-„Владислав“-„Приморец/Ботев“ е един от 10-те отбора, които вземат участие в първото издание на новосформираната „А“ група. Варненци завършват сезона на 6-о място, а нападателят на тима Недко Недев става голмайстор на първенството с 11 попадения. На следващата година обаче комунистическата власт взима решение за поредна реорганизация на футбола по съветски модел. Без нито един мач „Ботев“, който е под шапката на военните, е изпратен директно в третото ниво. Останалите армейски отбори са обединени в един – Отбор на народната войска(София), бъдещият „ЦСКА“. Всичко това е направено, тъй като в квалификационния турнир за попълване на новия формат на майсторската група „ЦСКА“ остава на 6-о място и по право трябва да участва в „Б“ група.

Въпреки изхвърлянето си с две нива по-надолу, клубът успява да запази най-добрите си играчи –Недев, Георги Радев, Илия Апостолов и капитанът Димитър Стефанов. Остава и треньорът Иван Моканов, който бързо връща отбора в „А“ група. Две години по-късно, вече под името „ВМС“, моряците отново са при майсторите. Освен това Моканов успява да интегрира в първия състав няколко изключително талантливи млади играчи. С тяхна помощ през 1953г. ВМС завършва на 3-то място. Вместо с бронзови медали обаче футболистите са наградени с грамоти.

Сезон 1955 е един от най-странните и най-тъжните сезони за отбора. Той започва страхотно първенството и в първите 5 кръга побеждава пет от шестте софийски клуба – „ЦСКА“, „Локомотив“, „Славия“, „Левски“ и „Завод 12“. В морската столица започват да говорят за титла и никой дори не предполага какво ще последва. В следващите 10 срещи варненци взимат само една точка и в крайна сметка изпадат.

В края на 50-те години в Черно море се сменят поколенията, а треньорът Моканов изгражда нов силен отбор, съставен предимно от собствени кадри, който оформя гръбнака на тима през следващите 15 години. От 1960 г. до 1975 г. Черно море неизменно е част от „А“ група, като отборът винаги завършва в горната половина на таблицата. Голяма част от гостуванията на столичните отбори във Варна се превръщат в истински кошмар за тях. Въпреки това тимът стига само до едно четвърто място през сезон 1968/69.

През сезон 1975/76 „Черно море“ завършва на предпоследно място в първенството и изпада в „Б“ група. Там „Моряците“ престояват една година преди отново да се завърнат при майсторите.

През сезон 1981/82 „Черно море“ завършва на 4-то място и се класира за летния турнир „Интертото“. Представянето е повече от прилично. Във Варна са надиграни с по 2:0 белгийския „Стандард“ и датския „Видовре“, а срещата с немския „Леверкузен“ завършва 1:1. Като гост „Черно море“ пада с 1:3 в Белгия и с 0:3 в Германия, а в Дания завършва 1:1.

Защо футболните отбори не използват Лондон в името си?

Съвременен състав на Черно мореВ следващите четири сезона „Черно море“ неизменно е в средата на таблицата, но през 1986г. изпада във втория ешелон. Две години по-късно се завръща отново в „А“ група, но с идването на промените за „Моряците“ настъпват трудни години.

90-те години на XX век безспорно са най-тежкият период в историята на „Черно море“. Сменят се редица президенти, но нито един от тях не може да се задържи трайно на управленския стол. За цяло десетилетие „Моряците“ участват в „А“ група само през сезон 1993/94. През останалото време се лутат във втория ешелон, а през 1998г. дори са на прага да изпаднат във „В“ група. През 2000 г. „Черно море“ завършва на 1-во място в „Б“ група и се завръща сред най-добрите български отбори.

През 2015 година, след драматичен мач изигран на стадион „Лазур“ в Бургас, печелят Купата на България за първи път в своята история, с Никола Спасов начело на треньорския щаб. През същата година „Моряците“ печелят и Суперкупата на страната.

„Черно море“ продължава да е „корав“ противник на своя стадион, но от године и при своите гостувания. „Мореците“ са труден противник срещу всеки съперник срещу когото се изправят. Срещите с тях се превръщат в истински кошмар.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.