Ден на Освобождението на България от османско робство


Денят на Освобождението на България от османско робство 3 март е национален празник на България от 1991г. На този ден е подписан предварителен мирен договор, останал в историята като Санстефански договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878г., който ознаменува символично Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март(19 февруари по стар стил) през 1878г.

на Шипка всичко е спокойноОсвобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари(3 март нов стил) 1879г. Антим I, първият екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панахида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани.

През 1880г., две години след Освобождението, 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско иго от 1888 г. След обявяването на страната за Народна Република през 1946 година. Празникът е обявен за остатък от великобългарския шовинизъм и през 1951г. е отменен с Кодекса на труда.

България отхвърля оковите на турското игоСлед постепенното реабилитиране на българския национализъм от Тодор Живков, денят започва отново да се отбелязва (но не като официален празник) от 1978г. по повод 100-годишнината на събитието.

Утре 3 март в Стара Загора понасят 300-метровото знаме

 

След промените от 1989 година, Великото народно събрание през 1991г., променя Кодекса на труда, като денят е обявен отново за официален празник, като става вече и национален празник на Република България.

История и символика на цветовете на българския трибагреник

Освобожение на БългарияНа този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в памет на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите в цялата страна поставят венци и цветя на паметниците на загиналите за освобождението на България. Това са главно войници от Руската империя представители на различни народности и съсловия, както и многобройни доброволци, включително български опълченци. Такива са и падналите войници от армията на Княжество Румъния.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!!!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.