Чечня работи върху технология за обезвреждане на мини


Екип от инженери на ГГНТУ разработва обещаваща технология за роене на дронове, чиято основна задача е откриването на мини, за което UAV са оборудвани със специални метални детектори, както и „минно“ картографиране на района. Освен това специалисти от Грозни вече изпълняват втория етап от проекта – разработват софтуер и системи за закрепване на оборудването.

На първо място, проектът на чеченските инженери трябва да реши един важен проблем – на територията на Чечня и съседна Ингушетия и до днес са останали големи площи с не взривени боеприпаси, което силно възпрепятства развитието на агропромишления комплекс в тези райони. Например от 970 000 хектара земеделска земя в Чечня, почти 850 хектара изискват разминиране.

Технологията за едновременна работа на рояк безпилотни летателни апарати, която се разработва в ГГНТУ, ще позволи да се сканира голяма територия с едно „преминаване“ и да се състави подробна карта за сапьорните части. Един дрон не може да изпълни подобна задача поради труднодостъпните планински райони.

Както уточниха от ГГНТУ, подготвените от тях квадрокоптери ще имат маса около 3 кг, а монтираните двигатели ще осигуряват на дроновете максимална скорост до 50 км/ч. Те ще работят на малка надморска височина, тъй като за тях са избрани най-простите металотърсачи  с импулсна индукция.

Освен това дроновете ще бъдат оборудвани с оптични системи за откриване на препятствия и тяхното избягване. В същото време цялата конструкция на квадрокоптерите ще бъде произведена в Русия с помощта на технологии за триизмерен печат, но модерните бордови компютри с контролери все още се планира да бъдат закупени в чужбина.

Рояka от дронове ще се управлява с помощта на смесена система за позициониране, включваща локални и сателитни навигационни системи, благодарение на които дроновете точно се ориентират в пространството и обменят информация за наличието на препятствия в района.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.