Арести в Белгия за планиране на терористична атака


Белгийската полиция арестува 18-годишен младеж и трима непълнолетни, заподозрени в размяна на съобщения за планирана „терористична атака“, съобщи за Франс прес федералната прокуратура, която води разследването.

Четиримата бяха арестувани по време на обиски, извършени в Брюксел. Те са заподозрени в планиране на терористична атака в Белгия. Оръжия и експлозиви не са  били намерени. Полицията е иззела за анализ мобилни телефони и лаптопи.

Според Белгийското радио и телевизия на Френската общност (RTBF) днешните арести са част от полицейска операция за идентифициране на хора, „потенциално агресивни и заподозрени, че са свързани с ислямисткия екстремизъм“.

Относителната младост на заподозрените е засилила загрижеността на властите. „Те са много гъвкави. Ако някой им даде оръжие например, нещата могат да се случат много, много бързо. Така че не искаме да поемаме никакви рискове“, каза говорителят.

В момента се провеждат разпити на четиримата заподозрени и съдия-следовател ще трябва да определи какви действия да бъдат предприети по случая.

Белгийските власти остават нащрек след джихадистките атаки от 2016 г., извършени от атентатори самоубийци, които отнеха живота на 32 души при експлозии на летището в Брюксел и в метрото на града.

През октомври тунизиец застреля двама шведски футболни фенове в Брюксел, преди да бъде прострелян смъртоносно от полицията, припомня АФП.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.