Земята преди милиони години


Програмистът Иън Уебстър създаде преди години интерактивна карта, показваща ни промените, които са се случи на нашата планета за близо 750 милиона години. Като започнем от първите суперконтиненти до континентите, които познаваме днес.
Иън Уебстър е куратор на най-голямата в света база данни за динозаври, говори пред Смитсониън магазин за създадените от него карти:

„Никога не можем да създадем достоверна картина на миналото, различни модели могат да се различават.“

Уебстър е използвал данни от проект Paleomap, заради широката достоверност. Той е ръководен от палеогеографът Кристофър Скот проследявайки еволюцията на разпределението на сушата и моретата през последните 1100 милиона години.

Откриха предполагаема обитаема планета?

По време на епохата на ранния Tриас, преди 240 млн години. България е в центъра на изображението и е била дъно на море.Картата се отличава с лесен за потребителите интерфейс и многофункционален. Можете просто да изберете времеви интервал, от който се интересувате, за да видите къде са се намирали тогава океаните и сушата. Можете да видите как са изглеждали по време на еволюционните етапи при появата на първите динозаври или хоминиди.

Можете също да въведете името на град или регион и след това да изберете различни дати и да наблюдавате развитието на територията. Например, преди 105 милиона години България е била почти изцяло под вода, a още преди 750 милиона години бъдещата столица на Мексико вече е била на сушата.

Създадени ли сме от гигантите?

За всеки времеви или тематичен интервал се дава кратка справка. Така, до появата на първите корали, единствените многоклетъчни растения са водораслите, няма сложни форми на живот на Земята и цялото биоразнообразие се развива в моретата и освен коралите се появяват и челюстните риби и първите гръбначни животни.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.