Убиецът от дискотека „Соло“ вече е в Пловдивския затвор


Убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека „Соло“ в мразовитата вечер на 18 април 2009 година потресе обществеността.

При излизане от дискотеката, двамата мъже влизат в спор с компания, а секунди по-късно и двамата получават прободни рани.

Кирил Въжаров, тогава  вратар на националния отбор по хокей на страната умира на път за болницата.

Разследващите установяват и самоличността на убиеца – Илиян Тодоров. Той успява да избяга с такси от местопрестъплението и следващите години да си укрие в чужбина.

Макар, че Върховният касацинен съд го осъди на доживотен затвор, той усилено се укриваше.

Сега обаче беше възмездието възтържествува. Снощи, с полет от Мюнхен, 36-годишният Илиян Тодоров беше докаран в страната и конвоиран от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието в пловдивския затвор.

Там той ще изтърпи търпи наказанието си „доживотен затвор“, тъй като последната му адресната регистрация е на територията на Пловдив.

Заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев коментира, че Тодоров няма право на искане за предсрочно условно освобождаване от затвора. Но, може по решение на съда да му бъде дадено възможност за това едва след като изминат 30 години.

На 9 декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд оправда обвиняемия, тъй като вината му не била доказана. Присъдата обаче бе подписана с особено мнение от едната съдийка в състава – Мария Дончева. Две седмици по-късно магистратите отхвърлиха и гражданските искове, предявени от родителите на двете убити момчета на обща стойност 850 хиляди лева. Съдия Ченалова пък оповести мотивите си чак след 4,5 месеца.

Така делото стигна до втора инстанция, но Илиян Тодоров вече бе на свобода.

Прокуратурата поиска потвърждаване на присъдата на Семерджиев

Въпреки, че при процеса пред Софийския апелативен съд нови доказателства не бяха събрани, съдебният състав с председател Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова прецени, че Тодоров е виновен. В началото на април 2013 г. въззивният съд отмени решението на СГС и постанови, че обвиняемият заслужава доживотна присъда с право на замяна.

Магистратите присъдиха по 150 000 лева обезщетение за семействата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров. 50 000 лева бяха присъдени на Кирил Димитров.

Илиян Тодоров пък не дойде на нито едно заседание по делото на втората инстанция. А когато на 4 декември 2013 година Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му, се оказа, че двойният убиец вече е изчезнал безследно.

В продължение на 3 дни дежурни групи от „Охрана на съдебната власт“ издирваха Тодоров, за да го въдворят в затвора. Бе направен оглед на жилището на родителите му, разпитани бяха съседи, но никой не го бе виждал. Родителите пък заявиха, че от година не поддържат контакт със сина си, защото им бил сърдит, че не го защитили в съда.

През следващите 10 години издирването бе безрезултатно. До март м.г., когато от Интерпол информират българската прокуратура, че Илиян Венциславов Тодоров е задържан на летището в узбекската столица Ташкент. Двойният убиец искал да се качи на полет за Истанбул, като е представил на граничните власти фалшив паспорт.

Така една година след ареста му в Узбекистан, двойният убиец бе върнат в България, за да изтърпи наказанието си.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.