Русия обвинява Запада, че се меси в Босна и Херцеговина


Вчера (1 март) се срещнаха външните министри на Русия и босненската Република Сръбска – Сергей Лавров и Милорад Додик.

На срещата двамата обсъдиха редица важни геполитически въпроси, в т.ч и опитите на Запада да се меси във вътрешните работи на Босна.

Те обвиняват западните сили, че се опитват да подкопаят устойте на демкрацията в страната и да усложнят политическата и етническа обстановка в страната.

Говорителката на руското ведомство Мария Захарова обвини западните лидери, че нарушават Дейтънското споразумение, с което се слжи край на войната в Босна от 1995 година.

И, че се опитват да разпалят нова етническа война на Балканите.

Припомняме, че Дейтънското споразумение сложи край на войната в Босна и я раздели на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати.

Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация

На срещата са обсъдени възможностите Русия да се яви в ролята си на държава гарант по Дейтънското споразумение.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.