Wikipedia не препоръчва CNET като сигурен източник на новини


С навлизането на изкуственият интелект (ИИ) и чатботове като „ChatGPT“, мнозина „специалисти“ смятаха, че това ще намали и облекчи работата на много професии. Други видяха в новия изкуствен интелект потенциална опасност да загубят работата си.

Истината се оказа по средата. Но, все за щастие още Човекът няма защо да се страхува от него.

Миналата година, през ноември, големият технологичен сайт „CNET“ реши да се „довери“ на популярния изкуствен интелект „ChatGPT“ и го въведе в пробен режим.

Новият „ChatGPT 5“ идва това лято

По този начин компанията планираше да намали разходите и да съкрати персонала, както и че това ще класира сайта по напред по SEO оптимизация.

Но, само няколко седмици по-късно се оказа, че статиите, писани от изкуствения интелект, са пълни с грешки, фактологически неточности и куп други пропуски, които не останаха незабелязани от потребителите и любителите на технологиите.

Това доведе до невиждан скандал, освобождаване на ръководни органи от компанията, но най-лошото е, че редакторите се наложи да поправят ръчно всички статии в сайта.

Само преди няколко дни сайтът понесе и втори удар.

Популярната онлайн енциклопедия „Wikipedia“ започна да отбелязва в статиите, че не препоръчва „CNET“ като достоверен източник на информация. 

И съветва потребителите да проверяват фактите и в други технологични сайтове.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.