В Букурещ се проведе най-големият пазар за мартеници


В навечерието на 1 март – Баба Марта, в румънската столица Букурещ се проведе най-големия базар за мартеници в страната.

Повече от 200 майстори излжиха своите ръчно израбтени мартеници в Музея на селянина пред погледите на над хиляда посетители, киоти изпълниха двора на културната институция.

Директорът на музея, Лина Пасима коментира, че участниците в пазара идват от цялата страна и имат различни прфесии – медицински сестри, теолози, инженери. В създаването на мартениците използват вълна, памук, кожа, стъкло, мед, метал, смола, хартия, камък.

Организаторите коментират, че тази година интересът към събитието е много по-голям от предходни години и по последни данни над 50 000 посетители са минали за последните два дни през музея.

Тук могат да се видят различни и най-оригинални мартеници, освен пзнатите ни традиционни такива. Има персонализирани, с мрзова азбука, с клавиатура и дори 3D.

За разлика от България, в Румъния само момичетата и жените носят мартеници, а не всички. Изключение правят Молдова и Буковина.

Затова и на мартеницата в страната се глед повече като на моден аксесоар, а не като на традиция.

Според археологическите открития даките носели мартеници като амулети. Те били под формата на малки речни камъчета, боядисани в бяло и червено, нанизани на конец и носени около врата.

Даките вярвали, че те са символ на плодородие и красота. С течение на времето амулетите били изместени от червено-бялата връв.

В миналото, румънските жени поставяли мартениците на хамбарите и къщите за защита от зли демони.

В Румъния днес обичаят се нарича „марцишор” – „малък март”. Символите на пролетта се подаряват на първи март и се носят през целия месец.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.