Шумерите – цивилизацията от бъдещето


Живеем във високотехнологична епоха- компютри, електронни четци, смартфони и една обща глобална мрежа наречена Интернет, от където се свързваме с целия свят и си поръчваме безпроблемно хиляди продукти, сякаш можем да се пресегнем през екрана и да ги докоснем.

Ако някога близките ни са чакали със седмици да получат отговор на писмото си, то днес получаваме отговорите на секундата.

Дали днешните модерни технологии, нямат доста по-древен произход отколкото можем да си представим?

Създаването на Шумер

Историята започва по поречието на Тигър и Ефрат, в държава наречена Месопотамия. Люлка на асирийскатата и акадска цивилизация.

И ако днес знаем повече за тях, то техните съседи шумерите будят интереса след историци и изследователи.

За народ с непознат език, който не спада към нито едно от езиковите семейства, те оставят след себе си повече от богато наследство, което помага да бъдат опознати традициите и обичаите им.

Няма точни данни откъде е този народ, но се счита, че са планинци, защото на техния език планина и страна се пишат еднакво.

Затова храмовете им в които почитат божествата, са изградени стъпаловидни напомняйки по този начин на планински върхове и за да бъдат може би по- близко до боговете си.

Но, макар, че остават загадка за своето културно и религиозно отношение към живота, те оставят ценно наследство на следващите поколения и култури – технологичния напредък.

Нещо непознато за онзи исторически период.

Именно шумерите са първите, които използват в Близкия изток колелото и писмеността.

Забележителен е напредъка им в почти всички области включително литература и изкуство .
Добре познават земеделието, затова и избират да се заселят по поречието на Месопотамия, защото почвата при Тигър и Ефрат е плодородна благодарение на минералните соли, което дава богати овощни дървета и обилна зърнена реколта.

Но, наред с плодородието и богатите водоизточници, честите разливи колкото подхранват земята, толкова и причиняват наводения и унищожаване на земеделската реколта.

Този сравнително напреднал в технологично естество народ, остава тясно свързан с корените и боговете си, като тези разливи раждат и митовете за Зиусудра.

Легендата разказва, че боговете се събират и решават, че е време човешката раса да бъде унищожена. Единствено бог Енки се възпротивява на това решение.

Същата нощ на сън му се явява Зиусудра, която му заръчва да построи огромен кораб и да тръгне на дълъг път, взимайки със себе си семейството, близките и по един търговец с различен занаят.

На следващата сутрин след като кораба натоварва пътниците си, боговете стоварват цялата си ярост твърдо решени да унищожат човешката раса.

Потопа продължава 6 дни и 6 нощи, след което Зиусудра поднася жертвено агне, за да омилостиви боговете. Доволни от този дар боговете даряват него и семейството му с безсмъртие.

Странно, но този мит напомня за този за Ной………

Потопът и Ной – какво всъщност е спасил старозаветния патриарх?

Шумерите нямат единно изградена държава, а отделни общини, управлявани от самостоятелен владетел, но може би това спомага за развитието на обществения, икономически и политически живот.

Територията на Шумер е богата на залежи от глина, която шумерите използват при строителството на различни сгради – храмове и хамбари, а също така изграждат единна отводнителна система от канали, шлюзове контролират разливите чрез единна отводнителна система от канали, шлюзове и стени.

Като повечето народи и шумерите почитат множество богове, но като земеделски народ уважават най-много бога на мотиката, който им дава знанието за земеделието и строителството на градове – бог Енлил.

След него почетно място в пантеона на боговете заемат тези на Слънцето – Уту и Луната – Нанар, но отделят специално внимание на най-главната богиня – Инана, или известна сред асирийците като Ищар, която символизира едновременно любовта, плодородието и войната.

Създават първи клинописа, които в последствие се използва и от техните завоеватели – Акадците, а след това и други следващи цивилизации – Вавилон и Асирия го усвояват като така започват да създават първите литературни произведения включително и легендарния епос за Гилгамеш.

И до днес историците считат, че този епос е един от първите най-ранни форми на литературно произведение, а освен това считат, че става въпрос действителна личност.
Може би за петия поред цар на престола и е живял някъде около 2700 г пр Н.е, като на него се преписва укрепването на града, създавайки масивни отбранителни стени и е възстановил храма на богинята Нинхил.

Днес бирата е сред най-употребяваните напитки в света, след водата, а благодарение на шумерите и богатите реколти от зърнени храни, се появява бирата след смесване на пшеница и ечемик.

По отношение на лингвистичната си част, езика на шумерите е твърде различен от тези на другите народи. Изследователите откриват, че той не спада към никое от познатите езикови семейства.

През II в шумерите и акадците създават двуезичен език, който по-късно се налага в богослуженията и като научен език в повечето текстове чак до I в пр н.е.

Днес във време, за което считаме, че е част от нашия технологичен напредък се запитвам, дали всъщност не сме консуматори на онези древни технологии, които сме осъвременили и до колко технически сме напреднали спрямо онези древни народи, които реално са измислили повечето от днешните модерни технологии?

Дали наличието на глобалната мрежа ни прави развито общество, или просто до толкова сме попаднали в спиралата на безвремието, че трудно вече можем да се наречем напреднало и техническо развито общество, когато изправени днес пред лицето на глобалната пандемия сме безсилни?


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.