Небесните воини на повече от 3000 метра в Андите


Небесните воини са владеели преди повече от 1000 години в мъгливите гори на Северно Перу, близо до река Амазонка. Още преди появата на инките тези мистериозни владетели са управлявали голяма част от Андите, след като са победени от инките изоставят голямата си цитадела и изчезват в историята.

Последните десетилетия са извършени нови археологически открития в двата основни източника – укрепения град Куелап и некропола с каменните лица в Лагуната на Кондорите.

Единственият източник на информация свързан с тях обаче, са местните предания от уста на уста и документалните свидетелства на ранните европейски изследователи, защото тези култури не са оставили писмени записи.

небесни войни

Заграденото със стени селище Куелап наричано Мачу Пукчу на Севера е едно недооценено чудо на древния свят. То се извисява на повече от 3000 м над долината на Уткубамба, заобиколено от облаци, градини и растения.

Външните му стени са високи 30 метра и защитават над 400 кръгли жилищни сгради, които първоначално имали сламени конусовидни покриви.

Това е абсолютно нетипично за предколумбовата архитектура.

Други специфични характеристики уникални за андската цивилизация са високите 7 метра защитни кули, от които с големи прашки били изстрелвани каменни сфери.

небесни войни

През 1997 г. на 805 км северно от Куелап са открити над 200 мумии високо в скалите до отдалечено езеро, учудващо добре запазени като се има предвид колко влажен е регионът.

Мумиите били поставени в седнало положение и запечатани в индивидуални антропоморфни саркофази, гледащи към езерото. Всичко това е напълно нетипично за андските култури.

По-късно учените открили, че пещерите и скалите, които Облачните хора превърнали в мавзолеи, са много студени и с микроклимат, идеален за дългосрочно запазване.

В Куелап са открити множество човешки останки, артефакти и биологични материали като халюциногенни растения, кости от жертвени животни и каменни оръжия.

Открити са ѝ следи от насилие и пожари, скелети от различна възраст и пол, разпилени на различни места.

Мумиите сега се пазят в музея „Леимебамба“, но останките и артефактите от Куелап не са изложени, не са проучени, а точното им местоположение не е известно.

Небесната пътека

През 1553 г. европейският хроникьор Педро Чеза де Леон пише: „При Чачапоя Хуаина Чапач (владел на инките) срещнал такава съпротива, че на два пъти трябвало бързо да се оттегли в защитната си крепост.

Най-голямата пирамида в Америка, принадлежаща към културата Моче

Но, след като пристигнали подкрепления, той нападнал чачапойците още веднъж и им нанесъл такъв разгром, че те молели за мир, падайки на земята.

Владетелят на инките им дал благоприятни условия за живот и наредил много от тях да се преселят в резиденцията в Куско, където техните наследници живеят и до днес.

Взел много от жените им, защото били красиви и миловидни и много бели. Той създал гарнизони от изселници войници, които да пазят границата“.

Заради тези и други подобни описания, както и нетипичната архитектура и погребални практики са довели до теорията, че чачапоя произхождат от Европа или Евразия.

Според германския професор д-р Ханс Гифхорн, чачапоя са мигрирали от Стария свят. Някои изследователи откриват общи неща между тях и келтите и галите.

При извлечено ДНК от мумиите е установено, че има някаква генетична аномалия, която не може да бъде сравнена с нищо друго.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.