Американски футбол… Офанзивни позиции


В американския футбол атакуващият тим е отборът, който владее топката и напредва към крайната зона на противника, за да спечели точки.

разпределение на всички позиции в офанзивната формация на теренаЕдинадесетте играчи в нападение могат да бъдат разделени на две основни групи: петима офанзивни лайнмени, чиято основна задача е да блокират опонентите и да защитават техния куотърбек, и останалите шестима, чиято основна задача им е да движат топката напред по терена с бягане с топката или подаване на топката.

Следните позиции са стандартни в почти всяка игра, въпреки че различните отбори ще използват различни подредби от тях, в зависимост от техните индивидуални игрови планове.

Американски футбол в България…ФЛАГ ФУТБОЛ

 

ОФАНЗИВНА ЛИНИЯ(ОЛ) – Офанзивната линия отговаря основно за блокиране на защитната линия на противника, за да защити собствения си куотърбек. По време на игра офанзивните лайнмени не боравят с топката, освен ако топката не е изпусната от играча с топката или пасът е отбит. Офанзивната линия се състои от:

Център(C) – Центърът е играчът, който започва играта с пас към своя куотърбек. Както подсказва името, центърът обикновено играе в средата на офанзивната линия, въпреки че някои отбори могат да използват небалансирана линия, където центърът е изместен на една страна. Както всички офанзивни играчи, центърът има отговорността да блокира защитните играчи. Центърът често носи и отговорността да постави блокиращи задачи на останалите в офанзивната линия и да направи корекции в последната секунда в зависимост от подреждането на противниковия отбор.

Центъра и Куатърбека по време на разиграване.Офанзивен гард(OG) – Двамата гарда се нареждат точно от противоположните страни на центъра. Подобно на всички вътрешни линейни играчи, тяхната функция е да блокират противниковите играчи. При някои разигравания, вместо да блокира, гардът може да изтласка противника, с което носещия топката да може да премине.

Офанзивен такъл(OT) – Двата такъла играят от двете страни на двата гарда. Тяхната роля е преди всичко да блокират противника и невъзможността им да достъгнат до техният куотърбек.

Куотърбек(QB) – Куотърбекът е играчът, който получава топката от центъра, за да започне играта. Тази позиция е считана за най-влиятелната позиция в офанзивата формация, тъй като напредъкът на неговия отбор по терена зависи от неговия успех. Куотърбекът е отговорен за приемането на тактиката от треньорите от страничната линия и за съобщаването на тактиката на другите офанзивни играчи в „хъдъла“. Може да се наложи куотърбекът да направи бързи промени в планираната предварително тактика в зависимост от позоционирането на защитната линия.

Рънинг бекове(RB/HB/FB) – Рънинг бековете са играчи, които се нареждат зад офанзивната линия в позиция за да получат топката от куотърбека и да пробягат нужните ярдове, ако им бъде позволено от защитата на противника. В зависимост от формацията могат да се използват от един до три бека да бъдат използвани в игра. В зависимост от формацията бека може да участва в блокирането на противниковите играчи, като по този начин да предпази своя кутърбек.

Американски футбол в България…3.“Благоевградски грифони“

Уайд рисийвър(WR) – Уайд рисийвърите са тези играчи, които задачата им е да улавят пасовете предназначени за тях. Обикновено са бързи и високи играчи, основната им работа е да изпълняват зададените маршрути за пасове към тях. Понякога уайд рисийвърите, че понякога се използват да блокират противниковите играчи.

Тайт ендове(TE) – Тайт ендовете се подреждат от двете страни на офанзивната линия. Тайт ендовете се считат за „хибридни играчи“, защото са нещо средно между уайд рисийвър и офанзивни лайнмени. Тъй като те играят до офанзивните лайнмени, те много често са призовавани да блокират при нужда противниковите играчи. Въпреки това, тези играчи също могат да улавят пасове.

В зависимост от стила на атаката, който треньорите са замислили, игровата ситуация и относителните набори от умения на играчите, отборите могат да управляват формации, които съдържат произволен брой бекове, уайт ресивъри и тайт ендове, стига да се спазва правилото за седем играчи на линията.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.