Перфектното кръгло езеро – чудо на природата или…?


Аржентина има перфектно кръгло езеро. Но, то за разлика от стотици подобни резервоари, е уникален с това, че четири пети от повърхността му е кръгъл остров, който винаги е в движение. Това е невероятно явление в природата.

Учените го откриват едва през 2003 г., въпреки че местните знаят за острова и езерото отдавна.

Изследователи се опитали да изследват мистериозния воден път, а от 2006 г. насам са организирани 4 експедиции. Проблемът е, че стигането до езерото е изключително трудно – блатистите върхове се разтягат на километри.

Учени са стигали там няколко пъти, но мистерията не е разгадана.

Измерванията показват интересни резултати, които със сигурност ще помогнат за решаването на всички въпроси в бъдеще.

Когато за първи път са на брега на езерото, учените откриват странна особеност. Островът никога не се присъединява към брега.

Тоест той се върти и при приближаване до ръба на езерото до 5-8 метра променя посоката на движението, като по този начин никога не остава на мястото си.

Мистериозното розово езеро Хилиър в Австралия

Такова поведение се опитва да бъде свързано с теченията, за които преди се е смятало, че са задвижвали острова, но тази версия е опровергана, тъй като островът се носи независимо от посоката на водата.

кръгло езеро АржентинаАквалангисти са се спуснали в резервоара, за да се опитат да измерят подводната част.

За съжаление не се е получило, заради огромната дълбочина на езерото.

Едва по време на третата експедиция през 2014 г., след сканиране на резервоара се вижда странната му форма под формата на удължена тръба със стесняващо се дъно. Дълбока е над 220 метра и няма твърдо дъно. Самият остров също има конична форма, като отива под водата на повече от 80 метра.

През 2016 г. се провежда поредната експедиция, която е последната до момента. Водолазите отново се гмуркат, но до достигане на дъното отново е невъзможно.

Взети са проби от почвата от скитащия остров. Оказва се обаче, че съставът му е различен от почвата от околното езеро.

Разбира се, изследователите не са очаквали това и сега въпросът за образуването и на резервоара, и на острова е още по-сложен.

От 2021 г. това чудо на природата се следи от дронове. За 2024 г. е планирана пета мащабна експедиция. Основната ѝ задача ще бъде да сравни флората и фауната на острова и в съседните територии.

Освен това ще се вземат и проби от почвата. През 2026 г. се планира потопяване на изследователски апарат в резервоара, който все пак трябва да стигне дъното.

За момента единственото, което се знае със сигурност е, че това е уникално кътче от нашата планета, което само трябва да бъде изследвано.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.