Най-дългият боксов мач в света


Човешката воля понякога може да бъде несломима. Независимо пред какво е изправена и особено в битка. В мирно и във военно време, желанието за човек надделява над разума и логиката.

Днес ще ви разкажем за един необикновен боксов мач. И то не какъв да е, не между гиганти в този спорт, а между боксьори, отдадени на битката.

Тя, която се състои на 6 април 1893 г. и е записана и в Книгата на рекордите на Гинес.

Боксьорите Анди Боуен и Джак Бърк се бият за сумата от $2500 и титлата „шампион на Юга“ в препълнената зала в Ню Орлиънс. (цената по онова време на средно голяма къща в САЩ е $3000)

Срещата започва в 21:00 ч, а зрителите не подозират, че ще станат свидетели на един доста необичаен двубой.

Боксьорите се дебнат, на няколко пъти и двамата изпадат в нокаут, но намират сили, за да се изправят на крака и да продължат.

Много енергични и с воля за победа, двамата боксьори не щадят ударите, а до сутринта боксовите им ръкавици се разпадат (буквално) от силните удари, които си нанасят.

Цялата среща между двамата продължава 108 рунда!

В 25-ия рунд Боуен събаря на земята Бърк, но успява да се вдигне след като реферът брои до седем, а гонгът слага край на този рунд.

В 100-ния рунд вече двамата са толкова изморени, че почти обикалят в кръг, някой зрители дори заспиват по местата и постепенно публиката губи ентусиазъм и напуска залата.

Дори реферът е изумен от издръжливостта на двамата, наричайки ги „най-големите инати“, които някога е виждал.

В 108-мия рунд дори съдията едвам се държи на крака и обявява, че той ще продължи допълнителни шест минути.

И двамата боксьори завършват мача със счупени ръце, а реферът решава да обяви мача за „равен“. Така, те си разделят паричната награда от $1250 и титлата „Шампион на Юга“ в лека категория.

Но, този мач поставя началото на създаването на първите официални боксови правила, които важат и до днес.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.