Испания разби канал за износ на военно оборудване за Саудитска Арабия


Испанската полиция разби контрабанден канал за незаконен износ на военно оборудване за Саудитска Арабия.

От там съобщиха, че дружество от Малага, изнася бронежилетки и двигатели за танкове за „модернизация на саудитските въоръжени сили“, без да има разрешение от испанските власти.

Крайната дестинация е Йемен. Именно там, от 2014 година се води кръвопролитна гражданска война между правителството, подкрепяно от военна коалиция, водена от Саудитска Арабия, и подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират част от страната, включително столицата Сана.

Това доведе до смъртта на стотици хиляди хора, а с това и породи една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

Именно, според доклади на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ),Саудитска Арабия е един от водещите вносители на оръжие в света.

Гражданската гвардия на страната разследва още няколко свързани лица, във връзка с незаконния износ.

В Испания дружествата, които искат да изнасят оръжия или военно оборудване, трябва да бъдат вписани в специален регистър и да притежават одобрен от властите лиценз за износ на всяка пратка.

Общата стойност на изнесената стока се оценява по последни данни на 2,8 млн. евро.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.