Архимед и тайните му оръжия


Римската флотилия под командването на пълководеца Марк Клавдий Марцел напада гръцкия град-държава Сиракуза, разположен на остров Сицилия. Според сметките на Марцел, градът трябвало да падне за пет дни, но изобретателността на един свой жител, който успял да отложи превземането на града с повече от година.

Този човек бил Архимед и е бил един от водещите учени в античния свят. Той най-вече е помнен с това, че докато се наслаждавал на ваната извикал „Еврика”, след което хукнал да бяга гол по улицата, разгласявайки на всички за новооткритият от него „Закон за плаваемостта“. Нека да не забравяме постиженията му в областта на физиката, геометрията, математиката и изключително полезните изобретения използвани в строителството, земеделието и др.

Леонардо да Винчи – неразбрания гений на Ренесанса

Архимедовия винт - едно от изобретенията му Пример за полезно изобретение е Архимедовия винт – свределовидна водоподемна машина, която до изобретяването на помпите е единственият способ за механично качване на вода от ниско разположен водоем към по-високи напоителни канали. Архимедовият винт се използва и в наши дни за изпомпване на течности и насипни материали, като въглища или зърно.

В качеството си на военен съветник на владетеля на Сиракуза за защитата на крепостта той конструира един куп машини, невиждани дотогава на бойните полета.

Някои изглеждащи толкова фантастични според описанията на древните автори на фона на тогавашните времена, че съвременните историци се съмняват в реалното им съществуване.

Освен, че Архимед внася значителни подобрения в точността и силата на тогавашните катапулти, той изглежда увеличава и размерите им.

Когато римската флота приближава града, гигантски катапулти се извисяват над крепостните зъбери и започват да изстрелват по тях каменни канари, големи колкото каруци.

В действие са вкарани и по-малки модели наречени „скорпиони”, които засипват римляните с порой от стрели.

Архимедова лапа - друго от изобретенията на АрхимедДруг удивителен механизъм който влиза в действие по време на обсадата.

Това е така наречената „Архимедова лапа”, представляваща огромни по размери клещи. С тяхна помощ, успяват да сграбчат и повдигнат римските кораби с механичните си челюстите, след което ги пускат от високо и те с трясък се разбиват върху крайбрежните скали.

Според друго становище, Архимедовата лапа е приличала по-скоро на товароподемна кранова стрела, завършваща с метална кука, чрез която е ставало „сграбчването”.

Най-смайващото оръжие може би е „Архимедовия лъч“. Според някои летописци, Архимед конструира сложна система от огледала, която чрез концентриран мощен слънчев лъч успявала да запали римските кораби.

Хроникьорът от II в. от н.е. Лукиан пише, че по време на обсадата на Сиракуза Архимед разрушава вражески кораби с огън. През VI в. от н.е. Антимий от Трал обаче нарича оръжието на Архимед „изгарящи стъкла“.

Архимед загива в хаоса при опожаряването на Сиракуза, убит от ръката на случаен римски легионер.

Но, не и преди да покаже на света как гениалността на един човек е в състояние да възпира цели армии.

Както и да даде наука, познание и цивилизационен тласък за хилядолетия напред.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.