Учени откриха нови и непознати морски видове


В дълбините на океана живеят всякакви чудати същества, излезли сякаш от научно-фантастичен филм.

Наскоро екип от Чили откри повече от сто доста странно изглеждащи вида същества, които ще са достойни за продължение на хитови поредици като „Пришълеца“.

Морският биолог от Университета в Чили и ръководител на изследването Хавиер Селанес, заяви,че учените с интерес проследяват тези видове, които населяват едни от най-слабо познатите и отдалечени места в световния океан.

Рибите-клоуни могат да смятат

За целта, те използват роботизирано подводно средство, което изследва на над 10 000 метра тези удивителни създания, живеещи в непрогледен мрак.

Същества, приличащи на морски звезди, но маскирани като морски треви, странни ракообразни с шипове по крайниците, дори биолуминесцентни организми.

Сред най-любопитните видове е вид „ходеща“ риба от рода „Chaunacops“ с изпъкнали очи и тяло, сякаш направено от прежда.

Това е непознат до момента вид риба-дявол, която има светеща примамка пред лицето си.

Кожата му е съставена от миниатюрни игли, за защита от хищниците. Благодарение на изменените си перки, тази риба не просто плува.

Тя се „разхожда“ по морското дъно. Това е в следствие на еволюцията на тази риба и помага не само да спестява енергия, но и да си набавя необходимата храна по този начин.

Новото изследване спомогна на изследователите да картографират нови четири и неизследвани до момента области на океана.

Всеки един от тях има уникална топология и спомага на също толкова уникални по роди си видове да оцеляват и да се адаптират към точно определен начин на живот, специфичен само за този регион.

Благодарение на това изследване, вече две от тези подводни планини са обявени за защитени морски обекти.

В следващите месеци предстоят още изследвания на нови участъци от океана.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.