Сицилия – една от перлите на Средиземноморието


“Sicilia antica dellu mi cori, quanti ricchezzi ch ‘a’tteni tu!” – “Древна Сицилия, на моето сърце, колко богатства, притежаваш Ти.”

Сицилия е прекрасна. Пълна с история и култура. В края на февруари посетихме източното крайбрежие: Катания, Сиракуза, Таормина. Тъй като говоря езика с колежката решихме, че не ни трябва агенция. Резервирахме билети още преди Коледа и намерихме квартира през Booking в историческия център на Катания. 40 лв. двупосочен самолетен билет София – Катания с Wizzair, квартирата ни излезе по 37 лв. на нощувка на човек.

В споделените линкове ще намерите повече информация за забележителностите, пътуването и много снимки.

Сицилия – другата Италия – част 1 – тръгваме

Случихме на хубаво време и три дни обикаляхме до премала. Италия е характерна със своите специфични тесни улички с високи сгради, пълни с кокетни заведения и магазинчета.

Сградите в Сицилия бяха предимно в бароков стил.

Сиракуза е разположена на югоизточния бряг на Сицилия с излаз на Йонийско море на около 70 км от летището на Катания. Построена е върху варовикова скала.

Дели се на стар и нов град, като новата част е строена след Втората световна война. Старият град е разположен на малък остров – Ортиджа.

Апенинският колос във Флоренция

Двете части на града са свързани с два моста – „Ponte Umberto“ I и „Ponte Santa Lucia“.

Светицата е патрон и закрилник на града. При мостовете се намира и пристанището. Археологическия парк с „Ухото на Дионис“, Катакомбите на Св. Йоан, Площад „Архимед“ и фоната на богинята Диана, Piazza del Duomo , Castello Minace” (Замъка Миначе)  – това са част от забележителностите на града.

Сицилия – другата Италия – част 2 Сиракуза

Следваща дестинация – Таормина. Намира се на около 60 км на север от Катания, в подножието на Етна. Древния град е разрушен от арабите, а днешният е построен през Средновековието.

През XIX и XX век градът става един от най-важните туристически центрове на Сицилия.

Порта Месина и Порта Катания са двата главни входа, които маркират краищата на пешеходната улица „Корсо Умберто“. Портите са построени в отбранителните крепостни стени, защитавали някога древния град Таормина.

Италия в България

Порта Месина е по-новата от другата и първоначално е наричана Порта Фердинанда, като датира от периода на Бурбоните през XIX век. „Корсо Умберто“ е главната пешеходна улица.

Тя преминава през историческия център на града, а по протежението ѝ има много магазини, кафенета и ресторанти, а вечер е винаги оживена с местни и туристи. Тук освен историческия център с Дуомото и специфичните улички, си струва да посетите градините и Isola Bella.

Сицилия – другата Италия – част 3 Таормина

Последния ден посветихме на Катания. Основана през VIII в. пр. Хр.

Морският град е разрушаван цели седем пъти от вулканични изригвания и земетресения. На територията, където днес е разположен града са живеели хора още през XIII в. пр. Хр. Местното племе сикули дало името на селището – Катания.

Градът е седалище на първия университет в Сицилия, основан през 1434 г. от Алфонсо V Арагон.

През 1669 г., след поредното изригване на вулкана Етна, Катания е унищожена. Започва възстановяване на града, но през 1693 г. земетресение унищожава всичко, което жителите на града успяват да възстановят.

През 1736 г. е издигнат фонтан със скулптура на слон, който се превръща в символ и пазител на града.

Целия си облик Катания дължи на Батисто Вакарини.

Негово дело е и „Фонтана дел’ Елефанте“, създаден през 1735 г. Слончето е изсечено от вулканичен камък, донесен от Етна, поставен върху византийска колона.

Слончето, носи на гърба си египетски обелиск, изписан с йероглифи, свързани с култа към богинята Изида. Пиаца Дуомо е един от главните площади.

В южния му край се намира „Fontana dell’Amenano“ – изключително красиво съоръжение. Съвсем наблизо е и рибния пазар. Друга забележителност, която непременно трябва да видите е „Бадия ди Сант’Агата“.

Замъкът „Castello Ursino„ – това е единствената средновековна сграда, оцеляла след земетресението през 1693 г. За съжаление не можахме да го посетим, видяхме го само отвън. Бенедиктински манастир “Свети Никола” – третият по големина в Европа.

В момента е действащ факултет по хуманитарни науки към университета в Катания.

Сицилия – другата Италия – част 4 Катания и връщане у дома

На Земята почти не остана място, където да не е стъпвал човешки крак.

А, когато говорим за известни туристически дестинации хората вероятно си мислят, че е изписано и разказано достатъчно, та няма накъде повече.

И до някъде е така. Но… всеки човек е различен сам по себе си и една и съща ситуация или едно и също нещо ги възприема по различен от другите начин; най-малкото неговата версия е със същата основа, но с други краски.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.