Култ към котките в Древен Египет


В Древен Египет котките изтребвали гризачите и по този начин запазвали зърнените култури. Когато ставало горещо, те се прибирали в къщите на стопаните си, където изпълнявали една важна функция, гонели някои опасни животни – като змии и скорпиони.

Поради способността си да виждат перфектно в тъмното, котките получават прякор „окото на слънцето“.

Убийството на котка в Древен Египет се наказва със смърт. Ако умре домашната котка, цялото семейство си обръсва веждите в знак на траур.

Спокойно може да се каже, че връзката между древните египтяни и техните котки била вечна и продължавала дори и след смъртта.

По традиция, в гробниците били изобразявани различни неща – семейството на починалия, неговите титли и постижения, както и любимите му занимания. Фактът, че там често могат да бъдат забелязани и картини на котки, е повече от показателен. Хората се надявали, че техните любимци ще ги съпроводят в отвъдното.

Разкриват тайната на кинжала на Тутанкамон

Присъствието на котки в гробниците далеч не се ограничавало само до изображения по стените – понякога те били мумифицирани и поставяни до своя починал собственик. Въпросните котешки мумии не били обикновени украшения.

Съществувало поверие, според което човек може да се всели в тялото на мумифицирана котка в отвъдния свят.

Убийството на котките било забранено с изключение на един единствен случай, когато ставало въпрос за мумифициране.

Древните египтяни вярвали още, че техните богове могат да приемат различни форми, включително да се превъплъщават в животни. Всъщност те не почитали котките като богове, а като същества, в които боговете често се вселявали .

култ към коткитеМафдет е първата от подобните на котки египетски богини.

Често е изобразявана като свирепа и страшна богиня с глава на гепард, лъв или домашна котка. Хората в Египет са я възприемали като защитник на дома и на цялото царство.

По-късно в египетската история Мафдет е заменена от богинята Бастет.

С течение на времето тя става по-известната котешка богиня. Хората в Египет са вярвали, че тя защитава кралството, подобно на Мафдет, от нашественици.

Тя става известна като богинята на семейството, плодородието и любовта.

И третото божество котка е Бес, той няма собствен храм, както много други богове и богини са имали. По-скоро, като котка, той се е скитал наоколо, където са били хората в домакинствата. Бил известен като бог-закрилник на децата. Той често приема котешки фигури, когато е изобразяван от древните египтяни.

култ към богините котки

Котките са важна част от историята на Египет и на човечеството въобще.

Те са защитавали хората от плъхове и мишки, които често заразяват хранителните запаси или ги изяждат.

В дома котките също помагат за борба с вредителите и държат надалеч змии, скорпиони и други опасни за хората видове.

Имаме за какво да благодарим на котките и е удивително да видим как египтяните са направили това по свой начин!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.